20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tunel za bijeg iz doba Hladnog rata otkriven u Berlinu

Tunel pod Berlinom | Foto: Marlit Seeger/BZ

Uski tunel za bijeg iz doba Hladnog rata iskopan ispod Berlinskog zida nedavno je otkriven tijekom građevinskih radova u glavnom gradu Njemačke.

Tunel, koji mjeri samo 50 centimetara u širinu i 70 centimetara u visinu, otkriven je ispod ulice u središtu Berlina koja je nekoć bila utvrđena granica između komunističke Istočne Njemačke i enklave pod kontrolom zapadnih saveznika.

Tunel je otkriven početkom lipnja tijekom izgradnje novog stambenog naselja, izvijestio je u subotu lokalni berlinski list BZ.

– Za postojanje tunela se već znalo, ali su geofizičke studije pokazivale da je dublje pod zemljom, rekao je novinama dužnosnik berlinskog ureda za očuvanje povijesti.

Istočnonjemački režim izgradio je dobro branjeni Berlinski zid kako bi spriječio građane da bježe u kapitalističku Zapadnu Njemačku. Iz očaja, mnogi su ljudi pokušali doći na zapad podzemnim rutama.

Prema Memorijalu Berlinskog zida, bilo je najmanje 12 drugih tunela za bijeg iskopanih duž dionice ulice Bernauer gdje je posljednji tunel otkriven.

Glasnogovornik građevinske tvrtke rekao je u subotu navečer da ne žele uništiti tunel niti ga ispuniti betonom, te da će poduzeti korake da se sačuva za potrebe istraživanja.

Izvor:Hina

Najčitanije