15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Leopardi na putu prema Ukrajini! Kijev poručuje: Treba nam 10 puta više

Leopard 2
Foto: Ints Kalnins/File Photo / REUTERS

Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrij Melnik pozvao je na “deset puta više” zapadne vojne pomoći dok se zemlja bori s odvraćanjem ruske invazije.

– Zahvalni smo našim saveznicima za vojnu pomoć. No to nije dovoljno. Ukrajina treba deset puta više da suzbije rusku agresiju ove godine, Melnik, bivši ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj, napisao je na Twitteru.

Melnik je pozvao pobornike Ukrajine da “prijeđu sve umjetne crvene crte” – referenca na oklijevanje među nekim saveznicima u opskrbi Ukrajine posebno snažnim oružanim sustavima – te da potroše jedan posto brutto domaćeg proizvoda (BDP-a) na isporuku oružja Ukrajini.

U slučaju Njemačke, najveće europske ekonomije, samo to bi bilo više od 39 milijardi. No ukrajinski diplomat je rekao da su količine male u usporedbi s potrošnjom saveznika tijekom Drugog svjetskog rata.

Španjolski Leopardi na putu prema Ukrajini

Španjolska je poslala šest glavnih borbenih tenkova Leopard 2A4 Ukrajini, zajedno s 20 laganih oklopnih transportnih vozila, što je prva takva isporuka koju je Madrid obećao Kijevu u jeku ukrajinske borbe protiv ruske invazije. Televizijske slike pokazale su tenkove, stariju varijantu naprednih njemačkih 2A6 tenkova, kako se ukrcavaju na brod u sjevernoj španjolskoj luci Santander.

Tenkovi Leopard 2A4 prije više od jednog desetljeća isključeni su iz aktivne službe u Španjolskoj, a od 2012. godine stoje u skladištu blizu Zaragoze. Prije isporuke, detaljno su pregledani i testirani za uporabu u Ukrajini. U proteklih nekoliko tjedana, 55 Ukrajinaca obučeno je u Španjolskoj za upravljanje i popravke Leopard tenkova. Dodatna četiri Leoparda 2A4 trebala bi biti dostavljena nešto kasnije.

Španjolska ukupno ima 347 tenkova Leopard. Od toga su 108 model 2A4, a 239 noviji model 2A6. Španjolska neće isporučiti nove i snažnije modele tenkova Ukrajini, već stariji tip 2A4.

Izvor:HRT

Najčitanije