13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

I Bosanci nam približavaju EU: Do kraja godine još 11 kilometara auto-puta kod Čapljine

Auto put – mapa – vracenovici-pocitelj

Radovi na dionici auto-puta Počitelj – Zvirovići u Bosni i Hercegovini, u dužini od 11 kilometara, biće završeni do kraja godine, potvrdili su iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

U pitanju je dionica u blizini Čapljine, a koja će se nadovezati na auto-put koji dalje vodi prema Hrvatskoj i dalje u EU, a koja predstavlja za Crnu Goru najbržu konekciju sa Zapadnom Evropom, nakon južne granice sa Hrvatskom. Nakon završetka ove dionice, od graničnog prelaza Vraćenovići do priključenja na auto-put biće potrebno voziti nešto manje od 100 kilometara magistralnim putem, preko Stoca.

U sklopu ove dionice gradi se most Počitelj, koji, uz tunel Prenj, predstavlja jedan od najzahtjevnijih objekata na koridoru Vc.

S druge strane, dionica vodi prema Mostaru, sa ambicijom da kroz BiH spoji Mađarsku i istočni dio Hrvatske s Jadranskim morem. Cijela planirana dionica duga je više od 330 kilometara, precizirali su iz Autocesti BiH.

Najveći dio od 274,3 kilometra gradi se kroz Federaciju BiH i trenutno je građanima na raspolaganju izgrađenih 126,5 kilometara, a cilj je da u iduće dvije godine cijela sjeverna dionica bude operativna, piše Večernji list BiH.

Nastavak auto-puta prema Crnoj Gori dio je planiranog auto-koridora poznatog kao Jadransko-jonski auto-put, čije projektovanje i način finansiranja još nije utvrđen.

autocesta-Hercegovina

Intenziviranje radova

I dok Crna Gora čeka, najveći infrastrukturni projekt u Bosni i Hercegovini koji će ovu zemlju saobraćajno uvezati s Evropskom unijom biće završen za pet godina.

Riječ je o koridoru Vc na kojem se uskoro otvaraju nova gradilišta te će na gradnji ove, za BiH, najznačajnije prometnice raditi više od 1000 radnika.

Kako su naveli iz JP Autoceste FBiH, pokrenut je snažan investicioni ciklus kojem je primarni cilj do kraja 2028. godine završiti gradnju auto-puta na koridoru Vc. Intenzitet radova pojačava se s dolaskom boljih vremenskih uslova, a u toku su predradnje za početak gradnje tunela Prenj koji predstavlja jedan od najzahtjevnijih objekata na čitavom projektu ove prometnice te će po svom završetku predstavljati deveti najduži tunel u Europi.

Uz most Počitelj u Hercegovini, radi se i dionica od petlje Zenica sjever do južnog dijela Žepča u dužini od 20 kilometara. Takođe, radovi se izvode od entitetske linije prema Tešnju te od Tešnja do južnog dijela Maglaja u ukupnoj dužini od oko 30 kilometara. Ukupna vrijednost radova koji se trenutno izvode na koridoru Vc iznosi više od dvije milijarde KM (nešto više od milijardu eura, prim. Investitor).

Ova godina bit će vrlo dinamična kada je u pitanju nastavak gradnje ostalih dionica na jugu, istaknuli su iz ovog javnog poduzeća.

Naime, kako ističu, planira se brzo otvoriti dva gradilišta na jugu, i to za dionice Mostar sjever – Mostar jug i tunel Kvanj – Buna ukupne dužine 19,4 kilometra. Za dionicu Mostar jug tunel – Kvanj JP Autoceste pokreće nabavku za izradu idejnog i glavnog projekta s geološkim i geotehničkim istraživanjima, čija će realizacija trajati šest mjeseci.

Najčitanije