16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Lepetane – za potrebe snimanja filma zagradili dio obale, mještani tražili intervenciju Komunalne inspekcije i policije

Zaštitar SAB securityja uklanja trake kojima je ograđeno mulo ispred Pošte u Lepetanima – foto S. L.

Mještani Lepetana obratili su se se daanas nadležnim organima Opštine Tivat zbog činjenice da su prethodog dana, nenajavljeno i bez obrazloženja, ostali bez pristupa dijelovima javnih površina u tom naselju –mjesnom pristaništu i mulu ispred zgrade Pošte, odnosno glavnom mandraću u blizini trajektnog pristaništa.

Naime, pripadnici privatne zaštitarske firme „SAB Security“ iz Nikšića plastičnim trakama, automobilskim gumama i drvenim kolcima, juče poslijepodne, na zaprepašćenje mještana, ogradili su mulo ispred zgrade Pošte i glavni mjesni mandrać, ne dozvoljavajući nikome pristup na te djelove obale Lepetena, kao ni parkiranje vozila na tim mjestima.

“Mještanima je traženo da uklone svoja vozila iako Lepetane odavno kuburi sa parking prostorom i žitelji ni ovako nemaju gdje da ostavljaju svoje automobile. Niko nam ništa nije objasnio o čemu se radi, već je odjednom privatni sekjuriti pojavio na licu mjesta i zapriječio pristup dijelu javnih površina u naselju, bez zanja ikoga iz Mjesne zajednice.“- kazao nam je jedan od ogorčenih Lepetanaca.

Predsjednik MZ Lepetane Đuro Grubišić kazao nam je da ih je postupak zaštitara iz „SAB Securityja“ neprijatno iznenadio i da su odmah sve prijavili Sekretarijatu za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat, ali i JP Morskso Dobro iz Budve. U prvi mah nisu dobili preciznu informaciju ko im to i na osnovu čije dozvole zauzima djelove njihovog mjesta, da bi nakon što su se za sve zainteresovali i mediji kmoje su pozvali građani, Komunalna inspekcija Opštine Tivat juče oko 11 sati izašla na lice mjesta i naložila dvojici proapdnika „SAB Securityja“ koji su čuvali ograđene djelove lepetanske obale, da uklone prepreke i trake kojima su ih ogradili.

Sekretarka za komunalni i inspekcijski nadzor Jelena Šćekić je kazala da je njihov inspektor dobio usmenu informaciju da je djelove obale Lepetana prekjuče zaposjela kompanija „Adratic Western“ iz Herceg Novog, radi snimanja scena za novi igrani film u režiji hercegnosvkoog reditelja i sineaste Ivana Marinovića, „Živi i zdravi“.

„Oni su to uradili bez ikakvih papira, podnosno dobijenih saglasnoti bilo od JP Morsko Diobro, bilo od Opštine Tivat. Navodno, namjeravali su da večeras između 17 i 19 sati obave snimanje na tim lokacija, ali im to neće biti dozvoljeno ako u međuvremenu ne pribave dozvolu od nadležnih za takvo koriščenje javnih površina“- kazala je Šćekić.

Član 18 Odluke o komunalnom redu Opštine Tivat propisjue da je  na „javnim površinama zabranjeno prodavati robu ili vršiti druge djelatnosti bez odobrenja nadležnog organa“, a za prekršiove su predviđene novčane kazne u iznosu od 150 do 7.000 eura za pravno lice, odnosno od 20 do 1.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu. Za korišćenje javnih površina u Tivtu za snimanje filmova, treba platiti i određenu komunalnu taksu koja se obračunava u odnosu na zonu grada u kojoj se obavlja snimanje, odnosno površinu privremeno zauzete javne površine.

Najčitanije