15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Leteći” električni taksi čamac debitovao u Veneciji

Električni lebdeći čamac P-8 Voyager by Candela, Izvor: Candela

“Leteći” električni čamac, zapravo električni hidrogliser, proizvođača električnih čamaca Candela iz Stokholma predstavljen je u Veneciji.

P-8 Voyager bez ugljeničnog otiska nosi šest putnika i dva člana posade. Izgrađen u Švedskoj, sadrži Candeline računarski vođene folije, ili podvodna krila, koja navodno smanjuju potrošnju energije za 80% u poređenju s tradicionalnim motornim čamcima.

Ekološki prihvatljivo

Erik Eklund, Candelin izvršni direktor komercijalnih brodova, rekao je da kompanija želi da napravi “beskompromisno” električno istraživačko plovilo koje praktično nema negativan uticaj na okolinu.

Konvencionalni gliseri imaju motore s unutrašnjim sagorijevanjem i, kako njihovi trupovi istiskuju vodu, nastaju talasi koji erodiraju obale i mogu oštetiti osjetljive ekosisteme poput koralnih grebena. Drugi problemi su izlivanje nafte, emisije i zvučno zagađenje.

Nivo vode koju istiskuju čamci P-8 Voyager visok je samo 5 cm zbog efikasnosti njegovih hidroglisera, izvještava Candela. P-8 je dizajniran da klizi iznad površine vode uz minimalno trenje s vodom i crpi samo oko 25 kW iz svog Candela C-Pod motora kada krstari brzinom od 20 čvorova.

Dva do tri puta veći domet od ostalih električnih glisera

Hidrokrilci su ključ za postizanje velikog dometa i velike brzine u električnim čamcima – P-8 Voyager tvrdi da ima dva do tri puta veći domet od ostalih električnih glisera. Brod može putovati brzinom od 30 čvorova i ima domet od 50 nautičkih milja pri brzini krstarenja.

Navodno ne mora usporiti ni zbog talasa i tvrdi da će amplitude od četiri metra biti jedva primjetne za putnike.

P-8 Voyager je posebno razvijen za zamjenu svetske flote manjih i brzih putničkih plovila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, kao što su manje jahte, taksi plovila i kruti čamci na naduvavanje.

Candela je poznata po svojim električnim plovilima na hidrogliserima, među kojima je brod za slobodno vrijeme Candela C-8, koji takođe debituje u Veneciji, i potpuno električni putnički brod Candela P-30 koji se koristi na plovnim putevima Stokholma.

Najčitanije