20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Lidl planira da otvori 20 trgovina širom Crne Gore

Lidl

Kompanija Lidl planira da otvori 20-ak objekata širom Crne Gore i da zaposli oko hiljadu radnika, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

Milatović je u emisiji Okvir na TVCG kazao da je vlada oformila operativni tim u okviru Agencije za investicije, koji se u prethodnih nekoliko mjeseci dva puta sastao sa predstavnicima borda Lidla, prenosi Mina. Tim ima zadatak da pripremi i usaglasi uslove za ulazak te kompanije na tržište Crne Gore.

– Predstavnici vlade imali su sastanke sa predstavnicima Lidla i njihov plan je da zaposle hiljadu naših radnika i otvore 20 objekata. Takođe će praviti i logistički centar u Podgorici. To se neće desiti odmah, to je proces. Očekujemo da se ti planovi realizuju naredne i 2024. godine, rekao je Milatović.

Ekonomisti i preduzetnici smatraju da će dolazak tako velike kompanije donijeti dosta pozitivnog, ali i negativnog.

Preduzetnik i član Građanskog pokreta URA, Goran Đurović, podsjetio je da Lidl postoji od 1930. godine i da je to kompanija sa velikom tradicijom.

„Za 100 godina postojanja u jednoj Njemačkoj, ta kompanija je akumulirala značajno znanje u ovim poslovima, iskustvo i profit i to nije isto kao naši lanci. To je kompanija čiji je promet 100 miliona eura. Mi se ne možemo takmičiti sa njom, kazao je Đurović.

Pozitivno je, prema njegovim riječima, to što će kompanija donijeti konkurentne cijene, nove proizvode i takmičenje, a negativno to što će se to odraziti na promet crnogorskih lanaca.

Đurović je dodao da država treba da čuva crnogorske kompanije i ulaže kako bi bile konkurentnije.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da će dolazak kompanije Lidl napraviti promjene na tržištu i da će crnogorski trgovački lanci morati da se prilagode. Nije, kako kaže, strašno i ako se neki ugase, jer to je dio tržišne utakmice. On je ocijenio da je uključivanje crnogorskih proizvoda neophodno.

Izvor:Mina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije