13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Litva postavila 550 kilometara žilet-žice na granici s Bjelorusijom

Žica na granici
Foto: ilustracija / Shutterstock

Litva je saopštila da je završila izgradnju ograde duž granice s Bjelorusijom kako bi se borila protiv ilegalne imigracije koju, prema Zapadu, potiče Minsk. Ilegalna imigracija ove je godine porasla u Litvi, članici EU-a, na oko 4200 migranata, uglavnom s Bliskog istoka i Afrike, koji su prešli granicu iz susjedne Bjelorusije.

Zapad je optužio režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da manipulira priljevima migranata sa svojom saveznicom Rusijom u sklopu “hibridnog” ratovanja, što Minsk negira. Barijera visoka četiri metra i sastavljena od bodljikave žice proteže se na više od oko 550 kilometara granice dviju zemalja. Premijerka Litve Ingrida Simonyte objavila je završetak projekta i rekla da je “tehnički nemoguće” podignuti fizičke barijere duž cijele granice, koja prelazi preko jezera, rijeka i močvara.

Oštra migrantska politika Litve dovela je do optužbi da nezakonito vraća ljude preko granice. Simonyte je rekla da će njezina vlada nastaviti svoju politiku i ispitati mogućnost njezina provođenja bez uvođenja izvanrednog stanja. No priznala je da bi to bio izazov s obzirom na međunarodno pravo, rekavši da njezina zemlja ima “mnogo posla”.

U subotu su litavski graničari odbili ulazak za 125 migranata, najveći broj od početka godine. Policija je optužila bjeloruske kolege da pomažu migrantima da ilegalno uđu u Litvu i da su oštetili novu ogradu.

Velik broj većinom bliskoistočnih migranata prošle zime izazvao je napeti sukob između istočne članice EU-a Poljske i Bjelorusije. Poljska je poslije izgradila čelični zid duž granice s Bjelorusijom kako bi odvratila migrante, rekavši da Lukašenkov režim “destabilizira” regiju.

Najčitanije