18.7 C
Kotor

Slušaj online radio

London: Metro i željezničke stanice pusti zbog restriktivnih mjera protiv COVID-19

London – metro

Zbog restriktivnih mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u Velikoj Britaniji, metro i željezničke stanice u Londonu su ostali pusti, javlja Anadolu Agency (AA).

U britanskoj prijestonici su u okviru četvrtog stepena mjera ograničenja zatvorene sve trgovine osim onih u kojima se prodaju osnovne životne namirnice.

Na ulicama je vrlo mali broj ljudi pa su i metro i željezničke stanice, na kojima obično vlada velika gužva, ostali pusti.

U Velikoj Britaniji je otkriven novi soj koronavirusa koji se širi 70 posto brže, ali još nema zvaničnih podataka da je smrtonosniji u odnosu na dosadašnji oblik.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. decembra, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Holandiji, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj. U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem virusa u Francuskoj, a u subotu i u Švedskoj.

Više od 40 zemalja obustavilo je letove s Velikom Britanijom nakon pojave novog soja koronavirusa u toj zemlji.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potvrdili su da je novi soj koronavirusa otkriven u nekoliko evropskih zemalja, kao i da se radi o verziji koja se širi i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

WHO je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju virusa, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Iz WHO-a su u utorak kazali da još nema dovoljno informacija da li novi soj virusa može utjecati na učinkovitost vakcina, a ispitivanja o tome su u toku.

Najčitanije