22 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila

Luka Koper

Broj pretovarenih automobila na auto terminalu u Luci Koper jutros je premašio 754.409. Time je premašen ukupan broj pretovarenih automobila u 2018. godini, koji se do sada smatrao rekordnim, saopšteno je iz Luke Koper.

Pritom su sigurni da će konačna brojka ovogodišnjeg prometa vozila biti i veća.

Pretovar automobila od siječnja do rujna ove godine veći je za 20 posto nego u istom razdoblju lani. U sadašnjim nesigurnim vremenima, kada su automobilsko tržište i globalna logistika općenito suočeni s povremenim prekidima u opskrbnim lancima, preopterećenošću otpremnih i skladišnih kapaciteta, te učincima nepredvidivih geopolitičkih događaja, to ima posebnu težinu,” operater luka Kopar, stoji u priopćenju.

Veći promet ove godine bilježi se kako u izvozu, uglavnom na Bliski i Daleki istok, tako i u uvozu, gdje se značajno povećava udio električnih vozila, glavnine kineske proizvodnje. Prema dostupnim podacima, stopa rasta automobilskog prometa je izuzetna, kao i sve druge europske luke ili terminali, kako na Mediteranu tako i na sjeveru Europe, ostvarili su znatno niže razine rasta, ističu u Luci Koper.

Visoku razinu rasta ponajviše pripisuju preusmjeravanju robnih tokova, što su, kako kažu, u Luci uspjeli postići pouzdanim uslugama i objektima izgrađenim posljednjih godina. Iduće godine planiraju se i nove površine za automobile.

„Želimo aktivno pratiti potrebe tržišta brojnim infrastrukturnim ulaganjima, nadogradnjom sustava i unapređenjem procesa rada. Jedna od važnijih investicija koja se provodi na terminalu za automobile i RO-RO je uređenje prijeko potrebnih otvorenih skladišnih prostora za automobile i druga vozila, koji će biti dovršeni, očekuje se u drugoj polovici 2023. godine“, dodao je Boštjan Napast, predsjednik uprave Luke Kope.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije