26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Projektom CUHaCHA promovišu se tradicionalna jela u sklopu jačanja turističke ponude

Projekat CUHaCHA

Sajam kulinarske baštine “CUHaCHA”, na kojemu su se mogla probati jela pripremljena po tradicionalnim receptima, održan je u subotu u Mostaru i privukao je veliki broj posjetitelja.

Sajam je jedna od aktivnosti u okviru projekta “Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe – CUHaCHA” (Program Interreg IPA CBC Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014. – 2020.).

– Sajmom CUHaCHA završavamo s našim projektom, koji je samo jedan u nizu koje je ovo ministarstvo odradilo. Izuzetno sam ponosan što smo uspjeli Crvenom križu donirati kuhinju, da smo uspjeli organizirati veliki broj radionica u sklopu ovoga projekta te što smo izdali Monografiju kulinarske baštine koja će uvelike pomoći i nama i našim partnerima. U sklopu ovoga projekta imali smo priliku da proširimo prijateljstva s ljudima iz Zadarske županije i Općine Tivat u Crnoj Gori, s kojima također planiramo nove projekte – izjavio je Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.

– Jedan od ciljeva projekta je bio da iskoristimo gastronomsku ponudu kao jedan od novih načina da približimo Hercegovačko-neretvansku županiju posjetiteljima i turistima. Osim monografije, imamo i web stranicu CUHaCHA gdje su definirane turističke rute jer ljudi koji putuju i dolaze u BiH ne gledaju više gdje će nešto vidjeti, nego i gdje će što pojesti – ističe ministar.

U sklopu ovoga projekta ukupno ima sedam ruta u tri partnerske zemlje.

– U HNŽ-u imamo dvije rute, jednodnevnu i dvosatnu, a rute su definirane u suradnji s našim restoranima. Ako idemo prema sjeveru onda je neizbježna pečena janjetina, a ukoliko idete prema jugu Čitluku, Stocu i Ravnom onda imamo razni slani i slatki program, poput ćuptera – kazao je ministar Hadžović.
Projektni menadžer projekta CUHaCHA Karmela Zlomislić naglasila je kako je vrijednost ovoga projekta malo viša od 710.000 EUR.
– Ovo je jedan od prekograničnih projekata u kojemu je sudjelovalo Ministarstvo, zajedno s partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, a glavni cilj projekta je bio jačanje ponude tradicionalne kuhinje na način da ona bude dijelom naše turističke ponude. U sklopu toga nastala su četiri izlazna rezultata: stvorene su staze kulinarske baštine, napravljena je monografija koja predstavlja kulinarsku baštinu u tri programske zemlje, a kod nas je stvorena baza od 42 jela od kojih se 19 nalazi u monografiji. Treći rezultat je obuka kuhara i četvrti je bilo uređenje tradicionalne kuhinje – ustvrdila je Zlomislić.
U modernom svijetu sve veći broj turista želi probati lokalnu gastronomsku ponudu.
– Moramo biti svjesni činjenice da je tradicionalna hrana baština koju treba čuvati i koju treba promovirati. Pod utjecajima modernih stilova života, mnoga tradicionalna jela su bila zaboravljena i mislim da se treba vratiti tim korijenima. Smatramo da je za naš turizam jako bitna stvar da se ubaci gastronomska i nematerijalna komponenta kako bi imali još bolju turističku ponudu – zaključila je Zlomislić.
Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, a partneri na projektu su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, Općina Tivat i Zadarska županija.
Period implementacije projekta je od 15. avgusta 2020. do 31. decembra 2022. godine.
Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a ukupan proračun projekta je 710.946 EUR.
Izvor:eKapija

Najčitanije