10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Lukašenko se dosjetio kreativne metode da malo zapapri Briselu i susjedima”

Migranti – foto AFP

Migrantska kriza na granici Bjelorusije i Poljske jučer i noćas je kulminirala. Bjelorusija već mjesecima gomila i propušta tisuće migranata prema Poljskoj i ostalim susjednim državama kako mi migrantski ilegalni val ponovno zahvatio Evropsku uniju.

U pozadini je višegodišnji političko-diplomatski sukob Brusselsa i Lukašenka. Poljacima je prekipjelo i sinoć su donijeli odluku o izvanrednom slanju čak dvanaest tisuća vojnika prema granici s Bjelorusijom kako bi zaustavili masovni ilegalni prelazak migranata na svoj, ali i na teritorij Evropske unije. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović rekao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako nije baš očekivano ono što se događa, jer su svi očekivali, u posljednjih nekoliko mjeseci, veliki migrantski val iz Afganistana.

“Lukašenko se dosjetio “kreativne metode”

– No, otvorila se ova Bjeloruska ruta. Vrlo je zanimljivo da se ti migranti u Bjelorusiji nalaze sasvim legalno. Radi se o ljudima koji su došli charter letovima u Minsk, jer je Vlada Bjelorusije omogućila vizne olakšice za građane Iraka, Sirije i Afganistana. Time se nagomilavaju migranti, koji zapravo dolaze kao turisti u Bjelorusiji, rekao je Vidmarović.

Do eskalacije je došlo kada je Bjelorusija prizemljila zrakoplov Ryanaira, što je izazvalo veliki skandal u Europskoj uniji i svjetskoj političkoj javnosti. Tada su pooštrene sankcije Bjelorusije, a Lukašenko se dosjetio “kreativne metode da malo zapapri  Bruxellesu i susjedima koji su bili najglasniji u pozivanju da se sankcionira Lukašenko i njegova vlada”.

– I tako smo došli do ovog današnjeg stanja kada imamo tisuće ljudi koji idu prema poljskoj granici, dodao je Vidmarović.

Vanjskopolitički analitičar je istaknuo da se Poljska ograđuje na sve moguće načine.

Vidmarović: Situacija je opasna

Vidmarović je rekao kako je ovo opasna situacija na nekoliko razina. S jedne strane čini se da je Europske unija naučila sve ono što se naučiti može iz prve velike migrantske krize 2015. godine, no nitko nije očekivao da može doći do ovakve situacije koja se trenutno događa.

– Dakle, ipak se neke stvari nisu naučile, odnosno nitko ih nije mogao očekivati. S druge strane, nema jedinstvenog pristupa, ova situacija je podijelila ljude u Europskoj uniji zbog sigurnosti Europske unije, ali postoji i problem s ljudskim pravima, poručio je.

Izvor:HRT

Najčitanije