35 C
Kotor

Slušaj online radio

Srbija: COVID propusnice u ugostiteljskim objektima od 20 sati, većina lokala tada zatvara vrata

Srbija Covid potvrde- Foto: Ilustracija / Shutterstock

COVID propusnice od večeras su u Srbiji obavezne za goste kafića, kafana, restorana, kockarnica i kladionica već od 20 sati. Da ne bi, kako kažu, diskriminisali goste i zaposlene, a sebe doveli u opasnost da plate visoke kazne, većina niških ugostitelja odlučila je da radi samo u periodu kada propusnice nisu neophodne.

Sa druge strane, oni malobrojni koji radno vreme ne skraćuju podržavaju ovu meru Kriznog štaba.

Podsetimo, COVID propusnice se u Srbiji primenjuju od pre dve nedelje, kada je odlučeno da ih mora imati svako ko u ugostiteljskom objektu boravi posle 22 sata.

„Većina kolega koji su posle prve uredbe radili do 22 sata, sada će raditi do 20 sati da ne bi pravili diskriminaciju između gostiju i dovodili sebe u neprijatnu situaciju da traže COVID propusnice i zelene sertifikate, a i da ne bi sebe izložili potencijalnom inspekcijskom nadzoru i predviđenim rigoroznim kaznama“, kaže Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja „Konstantin“, koje broji oko 150 članova.

Ono što njima stvara probleme jeste velika finansijska odgovornost ako se utvrdi da gosti nemaju propusnice, ali i otežana organizacija rada ukoliko ih ne poseduju zaposleni.

„Broj naših radnika koji je vakcinisan svakako prelazi republičke proseke, ali još uvek ne mogu da kažem da je vakcinisano 100 posto ljudi koji rade u ugostiteljstvu, pa nas time teraju na neke drugačije organizacione oblike“, govori Mitić.

Ovo će, dodaje, loše uticati na poslovanje njegovog restorana, ali i zaradu njegovih kolega.

„Mi već dvadeset meseci radimo u restriktivnim okolnostima, što prostorno, što vremenski. Izgubili smo jedan veliki deo dana, radne sate koji nama znače za prihode. Iscrpli smo i svoja lična sredstva, mnoge kolege su se zadužile kod poslovnih banaka, tako da su ugostitelji već na izmaku snage“, dodaje Mitić.

Tačno u 20 sati zaposleni za zaključali vrata njegovog restorana.

Jedan od kafića u centru Niša, koji je zadržao radno vreme do ponoći, večeras su posetili komunalni redari i Komunalna milicija. Proverili su da li COVID propusnice imaju svi zaposleni u večernjoj smeni, a zatim i gosti, kojih je bilo tek nekoliko.

Da se ovoj meri ne protive svi ugostitelji govori činjenica da su vlasnici jednog niškog kluba zelene sertifikate od gostiju tražili i pre nego što je, odlukom Kriznog štaba, to postalo obaveza.

„Odlazim u kafić samo onda kada važe propusnice jer se tako osećam mnogo bezbednije“, kaže Milena Petrović iz Niša.

Kazna za pravno lice za nepoštovanje ove mere iznosi 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara. Gost koji posle 22 sata bude zatećen bez COVID sertifikata mora da plati 5.000 dinara.

COVID propusnica izdaje se onom ko ima potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine u poslednjih sedam meseci, potvrdu o negativnom PCR testu ne stariju od tri dana, potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariju od dva dana, potvrdu o preležanom COVID-u 19 ne stariju od sedam meseci ili potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela iz državne laboratorije, ne stariju od tri meseca.

Najčitanije