16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica Bay gradiće postrojenje za prečišćavanje voda van svog kompleksa

Luštica Bay

Opština Tivat namjerava da kompaniji Luštica Development koja u Krtolima gradi turističko nasselje Luštica Bay, izda u dugoročni zakup opštinsku parcelu od 7.707 kvadrata u Krtolima, da bi ona na njoj gradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za taj turistički kompleks.

Luštica Development je 2009. sa Vladom i Opštinom već zaključila ugovor o zakupu na 90 godina skoro 7 miliona kvadrata formalno državnog i opštinskog zemljišta u Krtolima i na obali zaliva Trašte, a na kojima je isplanirala i gradi čitav jedan novi turistički grad vrijedan preko milijardu eura. Najveći dio tog zakupljenog zemljišta prema urbanističkm i planovima Luštice Development, ostaće neizgrađen i biti zelena površina, pa stoga čudi da je kompaniji neophodno da zakupi dodatnih 7 jhiljada kvadrata opštinske zemlje u Krtolima da bi na toj parceli gradila svoje PPOV.

Odluka o davanju u zakup katastarske parcele 1146/10 KO Radovići, površine 7.707 kvadrata, pripremljena je za predstojeću sjednicu lokalnog parlementa što će biti održana u četvrtak. Opština namjerava da to zemljište Luštici Develommet izda u zakup na rok od 29 godina „a za potrebe izgradnje infrastrukturnog objekta – postojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rezervoara za vodu“.

Zakupnina je uzvrđena na iznos od 0,15 eura po kvadratu godipnje, a u odluci stoji da je zakupac dužan da u roku od mjesec dana od dana zaključenja ugoivora, isplati kompletan iznos zakupnine. To znači da će Luštica Developoment Opštini platiti 33.525 eura i time biti „mrna“ narednih 29 godina da koristi zemljište lokalne uprave, a koje je zapravo jedini postojeći lokalni put od Radovića za Oblatno i dalje prema svim ostalim naseljima na hercegnovsom dijelu poluostrva Luštica.

Prema odluci koja ide pred odbornike, zakupac će biti obavezan da tokom izgradnje PPOV i rezervoara na toj lokaciji koja se nalazi uz južni kraj kompleksa nekedašnje kasarne „Milan Spasić“ uz Radovićima (ispod budućeg naselja Central kompleksa Luštica Bay), radove organizuje na način da se zbog njih ne prestane koristiti postojeće saobraćajnica, dok s e ne izgradi nova koja će biti povezana sa planiranom novom ulicom MR2. Opštinska parcela nalazi se u zahvatu DUP-a „Donji Radovići centar“  u zoni označenoj kao „pejzažno uređenje javne namjene“ a na kojoj je planirana lokacija za „postavljenje objekata hidrotehničkih instalacija – vodovod“. Izmjenama DUP-a koje su u toku na zahtjev Luštice Development, za ovu lokaciju se predviđa i ucrtavanje budužeg PPOV-a koje treba da prihvat i prečišćava otpadne vode iz svih objekata budućeg naselja Central.

Izvor:S.L

Najčitanije