14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Luštica – raj za zaljubljenike u mediteranski način života

Poluostrvo Luštica je pravi raj za zaljubljenike u mediteranski način života. To je najsunčaniji dio Bokokotorskog zaliva, a njegova obala se pruža u dužini od 32 kilometra.

U desetak sela koja su sačuvala tipičnu mediteransku arhitekturu, kuće su okružene maslinama i smokvama, bademima i rogačem, a razdvajaju ih šumarci pinija i primorskih borova.

Luštica je poznata po kvalitetnom hladno cjeđenom maslinovom ulju, siru iz ulja intenzivnog ukusa, po pršutu i rakiji maginjači koja nastaje vrenjem plodova mediteranskog grma koji dominira ovim krajem. Na Luštici su i najatraktivnije hercegnovske plaže Žanjic, Mirište, Dobreč…

Poluostrvo često nazivaju i malom Svetom gorom zbog bogatog kulturnog nasljeđa. Tu se nalazi 21 crkva, od toga 19 pravoslavnih i dvije katoličke. To najbolje govori o vjekovnom skladnom suživotu na ovom prostoru.

Luštica

U obilazak Luštice ako krećete iz Herceg Novog najbolje je krenuti kolima i u tom slučaju morate trajektom od Kamenara preći do Lepetana i nastaviti prema aerodromu Tivat, poslije kojeg skrećete desno za Lušticu. Za one ambiciozne predlažemo i odlazak brodićem do, recimo, Rosa i otuda krećete na jednodnevnu šetnju, koju možete završiti na plaži Žanjic i odatle se vratiti brodom u Herceg Novi. Sa uzvišenja iznad Rosa pruža se izvanredan pogled – s jedne strane na otvoreno more, a s druge na Herceg Novi i Bokokotorski zaliv.

Najčitanije