8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Simboli adventa: Što predstavljaju četiri svijeće na adventskom vijencu?

Advent – foto Foto: Shutterstock

Adventsko razdoblje ili došašće, kako se naziva u liturgiji, vrijeme je pripreme za sam Božić odnosno Isusovo rođenje. U nedjelju 28.novembra palimo prvu svijeću na adventskom vijencu i time četiri sedmice prije Božića započinje razdoblje Došašća, odnosno duhovne pripreme za Božić. Ono uvijek počinje nedjeljom koja pada između 27. novembra i 3. decembra i predstavlja, zapravo, vrijeme čekanja na preobrazbu.

Svaka adventska svijeća, a time i svaka sedmica adventa, u sebi krije određenu simboliku te navodi na to što bismo trebali osvijestiti u sebi tih dana. No neovisno o tome jesmo li hrišćani ili ne, advent pruža dobru priliku da pobliže upoznamo sami sebe.

Svaka adventska svijeća ima simboliku: paljenje prve svijeće simbolizira nadu i vjeru, paljenje druge mir, treće ljubav, a paljenje posljednje svijeće simbol je radosti.

Smatra se kako je taj običaj započeo njemački luteranski pastor Johann Hinrich Wichern koji je tome pridodao i određene boje, pa su prve tri svijeće bile ljubičaste, a posljednja crvena.

No ono što je važnije od paljenja svijeća, strogog držanja običaja ili težnje da najljepše dekorisanim adventskim vijencem jest ono na čemu sami možemo poraditi i tako sebi i drugima dati najveći dar.

Najčitanije