12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Makarska proglašena sigurnim mjestom za žene

Makarska- foto Digital Agency TZ Makarska

Makarsko Gradsko vijeće u petak je na sjednici donijelo Rezoluciju kojom je Makarska proglašena sigurnim mjestom za žene, a utvrđene su i konkretne mjere kako bi se zaštitile žene žrtve nasilja.

Time je naglašena posvećenost nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama te predstavlja značajan korak prema osiguranju sigurnosti i zaštite žena. Žene koje traže utočište u skloništima dobit će financijsku pomoć s ciljem osnaživanja žrtva i pružanja resursa potrebnih tijekom njihovog oporavka.

Ujedno, Grad će pokriti trošak do 600 eura mjesečno unajmljenog stana, osiguravajući da žrtve imaju sigurno mjesto za boravak, udaljeno od opasnosti, kako bi olakšali osamostaljenje i vraćanje žrtve nasilja u društvo, a predviđeno pravo troška nužnog smještaja grad će sufinancirati u trajanju do šest mjeseci.

Utvrđene su i smjernice o prevenciji nasilja nad ženama u gradu Makarskoj, a uključuju informiranje i edukaciju, preventivne mjere, psihosocijalne tretmane te senzibilizaciju javnosti.

Gradonačelnik Makarske Zoran Paunović na sjednici je naglasio potrebu za suradnjom između lokalne vlasti, nevladinih organizacija i članova zajednice kako bi se stvorilo okruženje u kojem se žene osjećaju zaštićeno, podržano i sigurno.

Izvor:Hina

Najčitanije