25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Makedonija promijenila ime nacionalnog stadiona “Filip II.” u “Toše Proeski”

ArenaFilip II

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je u utorak promijeniti ime svojeg nacionalnog stadiona “Filip II.” u “Toše Proeski” kako bi poštovala dogovor s Grčkom kojim je okončan dugogodišnji spor u vezi imena zemlje.

Za Atenu, ime Makedonija, kao i bilo kakve reference na Aleksandra Velikog i Filipa II. Makedonskog, dio su njezina povijesnog nasljeđa i njihovo korištenje u Makedoniji izaziva napetosti.

Stadion je preimenovan u “Toše Proeski”, po popularnom makedonskom pjevaču koji je poginuo 2007. u prometnoj nesreći u dobi od 26 godina.

“Odlučili smo preimenovati stadion ‘Filip II.’ u “Nacionalna arena Toše Proeski’ u čast osobi koja je ostavila dubok trag u makedonskoj i regionalnoj povijesti”, objavila je makedonska vlada, a prenosi agencija MIA.

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dogovorila je s Grčkom da će se zvati Republika Sjeverna Makedonija. Spor u vezi toga trajao je gotovo tri desetljeća i blokirao put zemlje u EU i NATO.

Makedonija je već promijenila naziv međunarodne zračne luke u Skoplju i glavne autoceste koji su nosili ime Aleksandra Velikog.

Izvor:Hina

Najčitanije