8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mala podmornica P916 biće muzejski eksponat u Herceg Novom

Podmornice P 916-i P 911 na Pristanu – foto S.L.

Vlada Crne Gore donijela je odluku o donaciji male podmornice oznake P916 i drugih sredstava Opštini Herceg Novi, na trajno korišćenje i bez novčane nadoknade.

Kako je navedeno u informaciji koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici Vlade, Opština Herceg Novi se, kako bi očuvala pomorsku tradiciju i unaprijedila turističku ponudu grada, obratila Ministarstvu odbrane molbom za ustupanje male podmornice na trajno korišćenje bez novčane naknade. Opština bi snosila sve troškove preuzimanja i transporta do mjesta u gradu gdje bi podmornica bila postavljena kao muzejski eksponat.

– Polazeći od navedenih ciljeva Opštine, kao i sprečavanja daljeg propadanja podmornice i ostalih sredstava usljed vremenskih uticaja i izbjegavanja mogućnosti njihove prodaje kao sekundarne sirovine, a imajući u vidu i činjenicu da se radi o sredstvima koja se ne upotrebljavaju u Vojsci Crne Gore, a mogu poslužiti kao muzejski eksponati, Vlada je prihvatila Sporazum o donaciji i ovlastila ministarku odbrane Oliveru Injac da ga potpiše – stoji u Vladinom saopštenju.

U informaciji se navodi i da je riječ o jednoj od pet podmornica koje su u periodu od 1979. do 1988. godine izgrađene u brodogradilištu Split. Podmornice su klase 911, dužine 19,52, širina 2,70, visine 3,68, dubina ronjenja 105 i granične dubine 120 metara. Pogon je obezbijeđen preko dva elektromotora snage po 18 kW, a napajanje preko akumulatorskih baterija.

Podmornice ne posjeduju naoružanje, već je njihova osnovna namjena bila prevoz pomorskih diverzanata i transport morskih mina i diverzantskih bombi.

U informaciji se navodi i da je svih pet podmornica proglašeno suvišnim za potrebe Vojske Crne Gore, pa je Ministarstvo odbrane sprovelo je postupak prodaje viška naoružanja i vojne opreme. Podmornice klase 911 bile su ponuđene na prodaju putem četiri povjerljiva tendera, u periodu od maja 2007. do septembra 2008. godine, za koje nije bilo zainteresovanih kupaca.

Ministarstvo odbrane je jednu podmornicu ranije ustupilo Vojnom muzeju oružanih snaga Republike Slovenije na trajno korišćenje bez naknade, kao muzejski eksponat. Jedna podmornica ustupljena je i Ministarstvu odbrane Srbije.

Ministarstvo dobrane Crne Gore i Opština Herceg Novi 2017. godine potpisali su ugovor o donaciji ove podmornice, međutim došlo je do problema u njegovoj realizaciji, zbog čega je on raskinut.

Izvor:eKapija

Najčitanije