18 C
Kotor

Slušaj online radio

Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad – Fond za Zapadni Balkan podržao projekat KotorArta

KotorArt_WBF_dodjela nagrade

Uz podršku Fonda za Zapadni Balkan, Međunarodni festival KotorArt, u partnerstvu sa NGO Mostovi iz Trebinja i udruženjem Almašani iz Novog Sada, realizuje značajan regionalni projekat Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad.

Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund, WBF), jedinstvena je inicijativa nastala od strane Ministarstava spoljnih poslova šest regionalnih zemalja – WB6, koja ima misiju jačanja intenzivnije saradnje između zemalja Zapadnog Balkana u cilju njihove integracije u Evropsku Uniju. Na nedavnom pozivu WBF prijavljeno je preko 250 projekata, a odabrano svega 30, i to 5 projekata iz Crne Gore. Na nedavnoj ceremoniji u Tirani, nagrada za dodijeljen grant WBF uručena je Ratimiru Martinoviću, predsjedniku Fondacije Don Branko Sbutega, od strane Aleksisa Hupina, šef misije delegacije Evropske Unije u Albaniji.

Realizacijom projekta Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad Međunarodni festival KotorArt nastavlja uspješnu praksu društveno odgovornog poslovanja i preplitanja umjetnosti sa važnim društvenim temama, čime kontinuirano doprinosi javnom interesu i razvoju kulturnih vrijednosti crnogorskog društva.

Kroz istraživanje i analizu mogućnosti i izazova u velikoj mjeri zaboravljene i zanemarene austrougarske baštine u Bokokotorskom zalivu, Trebinju i Novom Sadu, projekat Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad u prvi plan stavlja važnost zaštite, valorizacije i održive upotrebe kulturnog naslijeđa, ističe njegove potencijale u pogledu održivog razvoja, ali i intenzivira nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje.

WBF Award Ceremony

Aktivnosti projekta u Crnoj Gori biće realizovane kao dio KotorArt festivala, u okviru Pjace od filozofa, na tvrđavama Vrmac, Goražda i Trojica, a podrazumijevaju javne konferencije, koncerte i filmsku projekciju. Radujemo se što će publika u partnerskim gradovima imati prilike da pored konferencija i muzičkih programa prisustvuje i vođenim turama austrougarskih tvrđava i gastroheritološkim događajima. – izjavili su iz PR službe festivala KotorArt.

Projektne aktivnosti u Crnoj Gori realizovaće Fondacija Don Branko Sbutega u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, Ministarstvom odbrane Austrije i Ambasadom Austrije u Podgorici.

Međunarodni festival KotorArt je ovog ljeta planiran u periodu od 1. jula do 14. avgusta, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Najčitanije