16 C
Kotor

Slušaj online radio

Malakološki muzej u Makarskoj jedinstvena zbirka školjki Jadranskog mora, tropskih i suptropskih mora

Malakoloski-muzej- Makarska
foto www.yachtscroatia.hr/

Malakološki muzej Franjevačkog samostana u Makarskoj je otvoren za javnost 30. travnja 1963. godine u starom dijelu Franjevačkog samostana koji je zaštićeni spomenik kulture. Sadrži više od 3000 primjeraka izloženih školjaka.

U muzeju se mogu vidjeti ne samo školjke Jadranskog mora, već i brojne vrste tropskih i suptropskih mora, koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama.

Makarski Malakološki muzej jedna je od najvrjednijih kulturnih ustanova, kako grada Makarske tako i cijele zemlje.

Malakološki muzej Franjevačkog samostana utemeljio je 1963. godine dr. fra Jure Radić atraktivnom postavom školjkaša Jadrana i cijelog svijeta. Uz vrijednu i bogatu malakološku kolekciju, dr. fra Jure Radić sačuvao je i vrijedan herbarij bilja planine Biokovo i manje paleontološke kolekcije.

Utemeljitelj muzeja bio je sin pomorca, koji se od djetinjstva zagledao u lice mora i njegove darove, a posebno školjke duž priobalja i otoka Hrvatske, pa tako i svijeta.

Glavninu muzejskog fundusa u izložbenom dijelu čine školjke morskih puževa, školjkaša i po nekoliko primjeraka iz drugih razreda mekušaca, zatim koralja i mali broj drugih morskih vrsta.

Osim školjaka iz našeg mora, u izložbenom su postavu školjke iz drugih mora i oceana: Havaja, Oceanije, Kalifornije, Kine, Japana, Kariba, Australije, Madagaskara, Tanzanije, Filipina, Indonezije, Crvenog mora, Antarktike i Koraljne barijere.

Malakološki muzej u Makarskoj od utorka 5. srpnja ima novo radno vrijeme i to od ponedjeljka do nedjelje, od 8.00 do 22.00 sata.

Cijene ulaznica kao i sve druge informacije o radu Malakološkog muzeju možete pronaći na službenoj Internet stranici https://malakoloski-muzej-makarska.eu/

Najčitanije