20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Mali pozorišni maraton u Herceg Novom

Dve žene i jedan rat

U Herceg Novom će naredne sedmice biti održan svojevrstan pozorišni maraton, tokom kojeg ćemo prikazati četiri predstave, a priliku da uživa imaće publika svih generacija.

Korifej teatar iz Kolašina startuje 28. novembra i to sa dvije predstave, na osnovu razmjene koju realizujemo sa pozorištima u regionu.

Po tekstu Todeta Nikoletića, jednog od najpoznatijih pisaca za djecu u regionu, predstava “Luckasti klovnovi” je interaktivna predstava za djecu od 3 do 9 godina i govori o neobičnim klovnovima Totu i Tatiju koji se kroz šašave borbe nadjačavanja, spletki, smicalica dokazuju  publici  u luckastoj borbi za titulu najboljeg. Sukob u kome se djeca dovode do spoznaje da koliko god ima tuge na svijetu, sreća i radost treba da osvoje naša srca i da je za dobru zabavu potrebno ne jedan, ne dva, nego 1000 klovnova. I, naravno, da je prijateljstvo važnije od takmičenja.

U predstavi igraju Sanja Vujisić i Anđelija Rondović, a izvođenje je zakazano za 17 časova.

Luckasti klovnovi

Druga predstava koja dolazi sa ovim nezavisnim teatrom nosi naziv “Suton u javorovom vrtu” i biće izvedena istog dana u 20 časova.

Premijerno izvedena u februaru ove godine, ova predstava govori o političkoj promjeni, ili, uopšteno, o njenoj mogućnosti. To je dnevno-politička tema kojom se bagateliše još od početka devedesetih, ali i posljedica brojnih društvenih konflikata u koje su društvo gurale “elite”. U njenom središtu je zapitanost – kakvo je nasljeđe jednog razorenog sistema i ljudi koji su preživjeli traumatično rušenje jednog svijeta za koji su mislili da je vječan.

Pisac komada je Vasko Raičević, a dramatizaciju je uradila Milana Matejić.  Predstavu koja je nastala uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore potpisuju reditelj Zoran Rakočević i scenograf Ivanka Vana Prelević.

U predstavi igraju crnogorski glumci mlađe i srednje generacije: Petar Novaković, Jelena Đukić, Nemanja Todorović, Đorđije Tatić,  Anđelija Rondović i Dejan Ivanić.

Narodno pozorište Sombor gostuje sa predstavom “Svaka divna stvar”, 30. novembra u 20 časova.

Ovaj neobičan komad, pun emotivnog naboja, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a suze i smijeh smjenjuju su se tokom cijele predstave. Predstava nam je preporučena od strane grupe hercegnovskih srednjoškolaca koji su je gledali u Somboru.

Dankan Mekmilan je engleski dramski pisac i reditelj. Njegove najpoznatije drame su Pluća, Ljudi, mjesta i stvari, Svaka divna stvar, kao i dramatizacija knjige Džordža Orvela 1984. Njegove drame se uglavnom bave savremenim socio-političkim temama. Pluća se bave roditeljstvom i ekološkom osvješćenošću, Ljudi, mjesta i stvari tretiraju bolesti zavisnosti i proces ozdravljenja, Svaka divna stvar preispituje temu depresivnosti i samoubistva.

U ovom komadu uz Mekmilana potpisan je i Džoni Donahju.
Reditelj predstave je prvak Narodnog pozorišta Sombor Ninoslav Đorđević, koji ovu interaktivnu kamernu predstavu igra uz Leu Jevtić i učešće malog gudačkog ansambla. Pretvaramo dolazak u pozorište u neobično iscjeljujuće iskustvo. Ne možemo dovoljno da preporučimo!!!

U završnici maratona, ugostićemo predstavu “Dve žene i jedan rat” fascinantnu priču o dvije srpske dobrotvorke iz vremena Velikog rata.

Komad koji se izvodi u beogradskoj kulturnoj ustanovi “Dom Jevrema Grujića” progovara o prijateljskom odnosu dva naroda, srpskog i američkog, a koja se ogleda kroz sudbinu dvije žene, koje su višegodišnjim, strastvenim zalaganjem za Srbiju širile diplomatsku misiju širom svijeta. Jedna je Amerikanka – Mabel Grujić zvana „srpska Jovanka Orleanka“, udata za  diplomatu Slavka Grujića, a druga Srpkinja – Jelena Lozanić, kasnije udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda Džona Frotingama.

Po tekstu Jelene Кajgo i u režiji Aleka Conića, uloge tumače Vjera Mujović, Marija Bergam i Danilo Babović.

Ulaznice za sve predstave se mogu kupiti na blagajni Dvorane PARK u periodu od 9 do 20 časova, radnim danima i subotom.

Cijene ulaznica za predstave:

“Luckasti klovnovi”  4 eura, “Suton u javorovom vrtu” 5 eura, “Svaka divna stvar” 7 eura i “Dve žene i jedan rat” 7 eura.

Najčitanije