20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježile aktiviskinje “Anime“ na Trgu od oružja

ANIMA – foto M.D.P.

Podrška potlačenim ženama na svim meridijanima



Izražavajući solidarnost sa svim ženama koje žive u zonama sukoba, ali i sa onima u Crnoj Gori, koje trpe nasilje u porodici, aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje „Anima“ iz Kotora održale su ćuteći antiratni-feministički protest u crnini “Za život bez nasilja i rata“.

Okupljene ispod Kule od Sata – na Trgu od oruižja povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, poslale su poruke mira i nenasilja i time se pridružile protestima aktivističkog pokreta „Žena u crnom“ na ulicama Rima, Verone, Padove, Torina, Udina, Madrida, Toleda, Beograda, Tuzle.

Prepoznajući se u vezama sestrinstva, feminističkog aktivizma, internacionalističke solidarnosti, aktiviskinje „Anime“ su izrazile empatiju prema ženama Gaze koje proživljavaju ratni pakao, rađaju na ulici, među ruševinama, sa izraelskim ženama koje uništava nasilje Hamasa, sa ženama u Izraelu i Palestini, ženama u Ukrajini i Rusiji i onima u Avganistanu, djevojkama i ženama u Iranu koje koje se bore protiv fundamentalističkog režima , sa izbjeglicama i migrantkinjama koje odbacuju logiku granica. Solidarisale su se i sa ženama koje su svjesne da je „zaborav zločina – zločin“ i u svojim zemljama se bore za pravdu nakon rata, ratnih zločina, silovanja i genocida.

-Nasilje nad ženama u Crnoj Gori uzima sve dramatičnije dimenzije. Širi se lista područja u kojima se ženski resursi destruiraju, iskorištavaju i zloupotrebljavaju. U periodu od 1. januara 2001. do 28 feburara 2017. u Crnoj Gori su se dogodila najmanje 73 femicida. U periodu od 2018. do kraja 2021. godine ubijeno je 12  žena, a do jula 2022. još dve žene. Lista nije potpuna jer se pretpostavlja da femicidi nisu prepoznati ili prijavljeni. U kontinuitetu vladajuće institucije verbalno daju podršku borbi protiv nasilja nad ženama ali u realnosti zločinci/zlostavljači ostaju nekažnjeni ili neadekvatno kažnjeni dok je sve prisutnije  i intenzivnije nasilje.

ANIMA – foto M.D.P.

Uprkos diskriminaciji, teškim okolnostima potlačenosti i negacije njihovih prava, žene na svim meridijanima, pružaju otpor, grade i jačaju odnose solidarnosti, odbacujući da budu žrtve i da budu podređene seksističkim i autoritarnim režimima, poručile su iz Anime povodom Međunarodog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

/M.D.P./

Najčitanije