25 C
Kotor

Slušaj online radio

Malinska dobija Centar maritimne baštine

Malinska

Interpretacijski centar maritimne baštine koji se prošle godine počeo graditi u Malinskoj, ovih dana već poprima svoje vanjske konture.

Nakon realizacije obalnog dijela kod hotela Maestral i Trga u centru, te prošlog ljeta dovršene rekonstrukcije “Rive Velike barke”, gradnjom Centra nastavlja se realizacija strategije postavljena natječajem i afirmacija javnih prostora Malinske koji su dugo bili zanemarivani; piše Morski.hr.

Izložbeno-interpretacijski sadržaji 10 milijuna kuna vrijednog centra koji se gradi uz potporu iz EU fondova, opremit će multifunkcionalni prostor namijenjen interaktivnoj prezentaciji maritimne baštine žitelja, ali i urediti prostori namijenjeni jedriličarima i članovima svih ostalih lokalnih udruga čije je djelovanje povezano s morem.

Postav će biti vrijedni i autentični predmeti, razni artefakti, dokumenti i drugi eksponati. Prezentacija je planirana suvremenim tehnologijama i na edukativno-demonstracijskim događanjima, radionicama i okupljanjima. U sklopu toga će se tu predstavljati znanja i vještine otočnih brodograditelja i kalafata.

Izgradnjom Centra zajednica će osim dodatnog turističkog proizvoda dobiti multifunkcionalni prostor koji će služiti stanovnicima Malinske tijekom cijele godine.

Već u ovoj fazi gradnje može se vidjeti da će se po završetku park nastaviti na zgradi Centra formirajući njen krov, koji u isto vrijeme ostaje parkovna ploha s vidikovcem i mediteranskim vrtom. Ostakljenim pročeljem dominirat će već vidljivi drveni “V” stupovi te bez sumnje zanimljivi postav Interpretacijskog centra.

Dovršetak gradnje ovog vrijednog objekta koji će služiti očuvanju maritimne baštine, očekuje se do ljeta ove godine.

Izvor:morski.hr

Najčitanije