10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

54. Hercegnovski zimski salon:  Nagradjeni David Delibašić i Vojislav Kilibarda

Poster 54. Hercegnovski zimski salon

David Delibašić umjetnik iz Nikšića i Vojislav Kilibarda umjetnik iz Herceg Novog po ocjeni žirija u čijem su sastavu članovi Umjetničkog savjeta galerije Josip Bepo Benković, dobili su pravo izlaganja u toj prestižnoj hercegnovskoj Galeriji.

Prema ocjeni žirija Derlibašićev rad „Bez naziva“ -tehnika ugalj i olovka na papiru I Kilibardin (U) Krug (U) (kombinovana tehnika), proglašeni su najboljim na 54. Hercegnovskom zimskom salonu.

“Podsjećamo da su po izboru  selektora Kristine Radović, istoričarke umjetnosti iz Nikšića, radovi  23   autora sa prostora Crne Gore zastupljeni na manifestaciji čiji kontinuitet premašuje pola vijeka. Međunarodni prefiks ove godine izostaje uslijed pandemije korona virusa.

Ovogodišnji salon pod nazivom „Dilema“ navodi na promišljanje o čovjekoljublju, da li smo sputani novonastalim okolnostima uradili nešto kako bismo pomogli drugima.  Odgovore na brojna pitanja upravo dobijamo kroz umjetnost, pa će tako ovu manifestaciju označiti različitost likovnih izraza i tehnika. Publika će moći da vidi   radove poput uljanih slika na platnu, digitalne štampe, video instalacija, skulptura”, saopšteno je iz Galerije Josip Bepo Benković.

„Većina radova su kreacije koje svoje uporište nalaze u okolnostima koje korespondiraju sa novom stvarnošću, a shodno i generacijskoj zastupljenosti umjetnika, i novim medijima. Sa novom stvarnošću mijenja se i tačka opažanja, a izmještanjem umjetnika⁄posmatrača iz udobnosti fiksirane tačke opažanja, njegovim pomjeranjem, decentriranjem njegovog pogleda prisustvujemo jednom istorijskom pomjeranju i počinjemo da vjerujemo u mogućnost sasvim drugačijeg poimanja svijeta slike i slike svijeta”, navela je selektorka Radović u pratećem katalogu  .

Zainteresovani  posjetioci imaće priliku da pogledaju postavku salona tokom februara i marta, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

/S.Kosić/

Najčitanije