11 C
Kotor

Slušaj online radio

Maltežani ignorisali zahtjev Zagreba

Jadran u luci Valeta

Diplomatskaa nota Vlade Republike Hrvatske upućena Vladi Republike Malte sa zahtjevom da ova otkaže gostoprimstvo školskom brodu Mornaricdce VCG, jedrenjaku „Jadran“ koji je protekla tri dana boravio u luci malteškog glavnog grada Valete, nije urodila plodom. Naš brod, posada i ukrcanih 47 studenata sa četiri profesora Pomorskog fakulteta iz Kotora, tokom boravka na Malti nisu imali nikakvih problema ili neugodnosti, a malteške vlasti bukvalno se nisu ni osvrnule na zahtjev zvaničnog Zagreba.

Potvrđuje to i činjenica da su zvaničnom prijemu koje je za predstavnike zemlje-domaćina na palubi „Jadrana“ vezanog u Valeti priredilo zapovjedništvo broda, pored ostalih prisustvovali i ministri saobraćaja, infrastrukture i kapitalnih projekata, odnosno energetike i vodnih resursa u Vladi te ostrvske države. Kompletan program posjete koji je predviđao obilazak niza kulturno-istorijskih spomenika i atrakcija u Valeti od strane studenata i posade „Jadran“ je realizovan bez ikakvog problema, kao i stručni dio posjeta tamošnjim pomorskim institucijama i privredi, namijenjen studentima kotorskog fakulteta. Oni su tako, pored ostaloga, obišli i istraživači i centar za obuku lučkih pilota Malte gdje su na najsavremenijim simulatorima, vježbali procedure uplovljavanja velikih kruzera u luku Valeta. V

Više tamošnjih portala izvijestilo je o posjeti školskog broda MVCG, a forumi na kojima se okupljaju ljubitelji i fotografi brodova, davali su preporuke odakle i kada se može „uhvatiti“ najbolje fotografija atraktivnog starog jedrenjaka koji je bio vezan na operativnoj obali tzv. Magazine doka u starom dijelu Valete.

Podsjetimo, Vlada Hrvatske je prije dva dana preduzela  diplomatsku akciju kako bi se Crnoj Gori otežalo da  u međunarodnim i stranim vodama koristi školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran“ na koga zvanični Zagreb polaže pravo.  Zbog aktuelnog međunarodnog krstarenja „Jadran“ na relaciji Tivat-Valeta- Kotor, hrvatska Vlada je predala protestne diplomatske note crnogorskim i vlastima Malte– potvrdio nam je dobro informisani izvor iz Zagreba, blizak vojnim i diplomatskim krugovima te države.

„U noti upućenoj Vladi Crne Gore navodi se da je isplovljavanje broda na koji Republika Hrvatska ima pravo vlasnišva, čin suprotan dobrosusjedskim odnosima dvaju država, odnosno svojevrstan neprijateljski čin koji ruši dobre međusobne odnose. Od Malte je diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo „Jadranu“ i njegovoj posadi“- kazao je naš izvor .

Maltežani su međutim, u praksi potpuno ignorisali takav zahtev Zagreba, dok je iz Vlade Crne Gore poručeno da je „diplomatski akt Republike Hrvatske primljen k znanju u skladu sa našim stavom koji se temelji na opredjeljenju  da različita stanovišta o šb „Jadran“ , koja nijesu nepoznata javnosti, neće i ne mogu poremetiti dobrosusjedske i prijateljske odnose Crne Gore  i Hrvatske – država koje su partneri u NATO, a uskoro i u EU.“

Po ranijem planu, „Jadran“ će danas oko 17 časova isploviti iz luke glavnog grada Malte i uzeo kurs prema Otrantu, a povratak broda u Crnu Gori i njegovo uplovljavanje u luku Kotor, očekuje se u nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Izvor:S.L

Najčitanije