21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora dobila prvi hotel sa sertifikatom „Zeleni ključ“

Mali eko-hotel „Carruba“ u Donjoj Lastvi kod Tivta postao je danas prvi hotel u Crnoj Gori koji je dobio međunarodni sertifikat „Zeleni ključ“ što potvrđuje visoke ekološke i standarde zaštite životne sredine u poslovanju turističke industrije.

Sertifikat i plaketu vlasniku i direktoru hotela Stanislavu Kožanu, uručili su akreditovana procjeniteljka Odri Sabet  i Saša Karajović iz NVO „Ecom“ koja u Crnoj Gori pored ostalih, sprovodi i kampanju „Zeleni ključ“. Svečanosti u Donjoj Lastvi su prisustvovali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), Opštine Tivat, nacionalne i Turističke organizacije Tivta. „Zeleni ključ“  trenutno ima 2.900 ugostiteljskih objekata u 57 država svijeta. Nekoliko velikih hotelskih grupacija poput „Marriota“, „Best Westerna“ ili „Radisona“ isključivo otvara hotele sa ovim sertifikatom.

Karajovič je kazao da je „Zeleni ključ“ koji dodjeluje Fondacija za ekološku edukaciju iz Kopenghagena,za hotele isto što i „Plava zastavica“ za kupališta i marine – potvrda izuzetno visokih ekoloških standarda u poslovanju, te da je „Carruba“ prošla intenzivni postupak provjere koji je rezultirao dobijanjem sertifikata.

„Zeleni ključ pored ostaloga, predstavlja i garanciju gostima da, ako se odluče da koriste objekte sa ovom oznakom, pomažu u očuvanu životne sredine. Zeleni ključ se dodjeljuje samo za jednu godinu i onda s eobnavlja godišnje uz redovne kontrole od strane Nacionalne komisije koju je formirao MORT“- istakao je Karajović. Odri Sabet je istakla da je cilj ove kmapanje da doprinese razoju održivog turizma, a činjenica da je prvi „Zeleni ključ“ došao baš u Tivat, ona vidi ulazak ovdašnje turističke privrede i lokalne uprave u novu „eru primjene principa održivog razvoja i mudrog upravljanja resursima“.

„Menadžment i osoblje „Carrube“ su naporno radili šest mjeseci da dostignu tražene standarde u četiri oblasti. Pored ostaloga, hotel primjenjuje solarne panele, energetski efikasnu rasvjetu, ekološki sertifikovane lokalne prehrambene proizvode, smanjenu potrošnju vode i sertifikovanih hemikalija za održavanje higijene, promoviše ekološke standarde među osobljem, klijentima i u lokalnoj zajednici, te selektivno odlaže otpad.“- istakla je Sabet dodajući da se nada da će slične principe u poslovanju uskoro početi primjenjivati i drugi hoteli u Tivtu i Crnoj Gori.

Sekretarka za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat Tatjana Jelić istakla je da dobijanjem „Zelenog ključa“ ovdašnji hotelijeri „u turističkom smislu doprinose održivijem Tivtu“ i najavila da će lokalna uprava i dalje davati podršku  projektima i djelatnostima koje imaju izraženu ekološku komponentu.

„Jedno je postići standarde da „budete zeleni“ u poslovanju, a sasvim drugo i mnogo teže je da ih održite i unapredite. Uz vašu podršku, nadam se da ćemo u tome uspjeti i nastaviti da budemo ekološki primjer za ostale hotele i restorane u Crnoj Gori.“-kazao je vlasnik i direktor „Carrube“ Stanislav Kožan.

Interesanto je međutim, da je njegov hotel već dobio dozvolu „Morskog dobra“ da na osnovu izmjene Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra koji je donio MORT, u moru ispred „Carrube“ postavi novi privremeni objekat – plutajuće privezište za jahte dužine i do 20 metara. Za to je u moru ispred terase eko-hotela, na podvodnoj livadi zakonom zaštičene alge posidonije, već postavljeno desetak velikih, po nekoliko stotina kilograma teških betonskih sidara a na koja će se fiksirati pet plutajućih pontona, što će uskoro posidijini spriječiti i kontakt sa sunčevom svjetlošlu.

EKOLOŠKU SERTIFIKACIJU POČELA JOŠ ČETIRI HOTELA

Memorandumi o saradnji u oblasti ekosertifikacije između lokalne Turističke organizacije, Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i tivatskih hotela “Helada”, “Magnolija”, “Palma” i “Astoria”, potpisani su danas u Opštini Tivat u prisustvu gradonačelnice Snežane Matijević, stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Fione Mekluni i direktorice TO Gabrijele Glavočić. Ova saradnja je rezultat partnerstva Opštine i TO Tivat sa UNDP-em na projektu “Razvoj niskokarbonskog turizma”, i predstavlja podsticaj za dodjelu međunarodnih ekoloških sertifikata za hotele: “EU Eko znak” i “Travelife”.

Do kraja 2018. Ovi hoteli uskladiće poslovanje sa principima “zelenog” poslovanja i bez troškova dobiti te eko-sertifikate.

“Sve više putnika i turista zahtjeva hotele koji posluju na principima održivosti. Crna Gora je posvećena razvoju i promociji zelenog koncepta u turizmu. Sa svojim prirodnim ljepotama, postaje prepoznatljiva na globalnoj mapi održivih destinacija koje posjećuju turisti koji vode računa o očuvanju životne sredine.”- kazala je predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona Mekluni,. Ona je najavila da će do kraja 2018. u Crnoj Gori biti 25 sertifikovanih hotela, koji raspolažu sa 3.500 kreveta.

Izvor:S.L

Najčitanije