14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mariners Medico Guide: “Korak po korak” do pružanja adekvatne prve pomoći na moru

Mariners Medico Guide

Praćenjem uputa „korak po korak” do adekvatne medicinske obrade i pružanja prve pomoći na moru


Razvijen kao jedinstveni međunarodni digitalni medicinski vodič za poboljšanje medicinskog liječenja na brodu i spašavanje života pomoraca Mariners Medico Guide bi trebao pomoći svim onima koji plove, a nađu se u situaciji da im je potreban savjet oko pružanja prve pomoći unesrećenoj osobi ili pak spašavanju nečijeg života, piše Burza nautike.

Ova aplikacija koja podržava i iOS i Android operativne sustave, a moguće ju je koristiti i na osobnom ili prijenosnom računalu dizajnirana je i napravljena posebno za pomorce, a vjerujemo i za sve druge koji plove. Ona funkcionira tako da osobi koja se njome služi daje upute „korak po korak” u medicinskoj obradi i prvoj pomoći unesrećenim članovima posade.

Mariners Medico Guide je jedinstven po tome da osobu vodi kroz postupak a koji je temeljen na zdravstvenim simptomima. Za zdravstveni sadržaj je odgovoran norveški centar za pomorsku i ronilačku medicinu (GARD).

Potreba za medicinskom pomoći na moru eksponencijalno je porasla posljednjih godina, a kroz pandemiju COVID-19 povećala se potreba za angažmanom vezanim uz brigu o mentalnom zdravlju. Rad na razvoju ovakve digitalne zdravstvene usluge započeo je još 2019. godine. Obavljen je niz intervjua s pomorcima koji su imali iskustva pružanja medicinske pomoći i na temelju toga su razvijeni prototipski slučajevi, provedena korisnička testiranja, a nakon čega je aplikacija ponuđena pomorcima.

Najčitanije