16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne žanrovske književnosti, mediteranistike, psihologije marketinga, kulinarstva i knjiga za djecu.

Paklena putarina roman je Vladimira Kopicla. U ovom urnebesnom putovanju na Daleki istok, u Zemlju izlazećeg sunca, glavni junak proći će kroz vatru, vodu, zemlju i vazduh d bi se odazvao izazovima novih susreta, izleta, žurki i drugih iznenađujućih sadržaja koja prate kongrese i međunarodne susrete na svim meridijanima. Autor se na duhovit način poigrava sa žargonom savremene tehnološke ere i nastojanjem današnjeg svijeta da u sjenci vellike politike ispisuje koncepte zbližavanja i upoznavanja sa različitim kulturama, navikama i običajima razobličavajući na taj način današnje globalno selo. Izdavač je Laguna.

Roman kratkovidog adolescenta knjiga je u kojoj autor Mirča Elijade, u formi dnevnika jednog gimnazijalca, piše o svakodnevnom životu u Bukureštu početkom 20. vijeka, o njegovim profesorima, drugovima iz odjeljenja, školskim i ljubavnim rivalstvima, prvim seksualnim iskustvima. Predstavljene su  nam i teme religije, umjetničkog stvaralaštva, dakle, sve ono što je okupiralo Elijadea, jednog od najpoznatijih svjetskih intelektualaca. Ovaj roman napisan je u vrijeme kada je Mirča Elijade bio u istom uzrastu kao i junak knjige. Izdavač je Geopoetika.

Pred nama je Točak vremena – Novo proleće Roberta Džordana u novom ruhu, sa novim koricama i u trvdom povezu, ali i ekskluzivno, prvi putr na srpskom jeziku, nulti dio, takozvani „prikvel“ priče o Ponovorođenom Zmaju. Radnja serijala odigrava se u ogromnom epskom svijetu, gdje magijom može da ovlada samo određeni procenat ženske populacije. Priča prati Moirainu, članicu vrlo moćne organizacije žena-čarobnica. Ona stiže u seoce zvano Dve Reke, odakle kreće na opasno putovanje preko čitavog kontinenta. Tokom putovanja pridružiće joj se još pet neobičnih djevojaka i momaka. Izdavač je Laguna.

Balkan i Mediteran knjiga je Jelene Erdeljan. Nijedna mediteranska periferija nije dovoljno udaljena da ne bi bila zapljusnuta talasom zajedničke kuture koja ostavlja uvijek ponešto drugačije obrise na različitim obalama koje zapljusne. I iako prožet centrima čija je civilizacijska privlačna snaga racionalno teško objašnjiva, od Jerusalima i Aleksandrije, Carigrada, Soluna i Rima, i velikim ostrvima od Kipra i Krita do Sicilije i Korzike koja su sama po sebi mediteranski mikrokosmosi, snažnai stalna povezanost sa dalekim periferijama predstavlja njegovu fascinantnu karakterisiku. Izdavač je Evoluta.

Prodaj! je knjiga Dejla Karnegija iz oblasti popularne psihologije. U ovom dobu, u kom su kupci u svim oblastima promijenili navike istraživanjem informacija, koje su sada brzo i lako dostupne te tako imaju veću moć da donose prave odluke, ciklus prodaje se trajno promijenio. Više nije dovoljno imati odličan proizvod sa korisnim karakteristikama i prednostima. U ovoj knjizi Karnegi nam predočava savremni ciklus  koji više liči na planiranje događaja nego na tradicionalni tok prodaje. Zahvaljujući ovoj knjizi naučićemo principe koji ne samo da će nam pomoći u prodaji već i u ličnom i poslovnom životu. Izdavač je Vulkan.

Mrsni kuvar bez mesa priredila je monahinja Atanasija Rašić iz manastira Rukumija. Ono što je u kuvaru napisano i ilustorvano bez sumnje će biti od koristi pred nastupajuće praznike. Knjiga počinje receptima za  paštete: od tunjevine, od sardina, oraha i krompira, pašteta od pasulja. Uz to saznaćemo kako da napravimo sos od suncokreta i badema. Zatim dolaze razna jela od jaja; sa pečurkama, sirom, pečenom paprikom, potom pohovane tikvice, šnicle od krompira. Naučićemo spremati majonez od badema, kačamak i poparu na mlijeku. Što se tiče glavnog jela tu su recepti za riblju čorbu, supu od zeleni, musaku od karfiola i još mnogo toga. Izdavač je Kolor Pres.

Mali pirat Anta Staničića govori o pobuni mornara iz Boke u 18. vijeku. Predvođeni kapetanom Ilkom željeli su da se osvete Ali-Kosi koji je oteo Ilkovu sestru Jelenu. Ilko sa dobrim, snalažljivim i hrabrim drugom Miljanom kreće u potragu za njom. Roman Mali pirat je interesantan jer obiluje starim bokeškim običajima kao što su, na primjer, onaj da otac mora prvi da čestita sinu ili ćerki vjenčanje ili da mladoženja prije ženidbe mora u dvorištu da zasadi maslinu, Izdavač je Publik Praktikum.

Najčitanije