16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Maritimna i ribarska istorija Tivta novi dio zavičajne postavke u JU Muzej i galerija

Model “Barbare” iz radionice “Montić” foto: Siniša Luković

Novi dio zavičajne postavke u JU Muzej i galerija zahvaljujući maketarskoj radionici “Montić”



Maketarska radionica “Montić” iz Tivta isporučila je JU Muzej i galerija u tom gradu prvi od više naručenih modela brodova i plovila karakterističnih za maritimnu i ribarsku istoriju Tivta, a koji će biti dio nove zavičajne postavke u tom muzeju.

Riječ je o modelu motorne barkase BM-58 “Barbara” nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal. Model “Barbare” dug je 70 centimetara. “Barbara” je u originalu metalni brodić od 32 tone, dug 21 metar, izgrađen još davne 1926. godine u Nirnbergu u Njemačkoj.

Kao svoj diplomski rad, napravili su je učenici tamošnje Tehničke škole, a brod je nedugo potom, kao dio reparacija za štetu nanesenu u Prvom svjetskom ratu, stigao u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju. Motorna barkasa tada je uvrštena u flotu Kraljevske Mornarice Jugoslavije u kojoj je u Boki Kotoskoj služila kao putnički i lučki tender za prevoz tereta i municije. Od 1951. pa do prvih godina 21. vijeka, “Barbara” je stalno plovila između Tivta, Risna i Kumbora prevozeći na posao i sa posla, radnike tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal.

Decenije njene vrijedne i pouzdane službe, učinile su da ovaj mali brodić postane nerazdvojni dio istorije Tivta i Boke, zbog čega je Ministarstvo odbrane Crne Gore, nedugo nakon prodaje tivatskog Arsenala 2007. godine Piteru Manku, staru motornu barkasu doniralo gradu Tivtu.

“Barbara” je danas izložena na suvom, kao muzejski eksponat ispred zgrade Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, dok će njen model uskoro krasiti nove vitrine tivatske JU Muzej i galerija.

Direktorica te JU, Danijela Đukić, “Vijestima” je kazala da je osim “Barbare”, kod maketarske radnje “Montić” naručila još šest drugih modela plovila i brodova karakterističnih za tivatsku pomorsku i ribarsku baštinu.

Tako će uskoro postavka muzeja uključivati i modele bracere, trabakula-šalbunjera kakvima su nekada Tivćani vadili pijesak iz mora, srednjovjekovnog jedrenjaka tipa bokeški šambek, ribarske barke gajete, ojedrene barke batane, a glavni eksponat biće veliki model školskog broda “Jadran”. Za izradu svih ovih maketa, uključujući i već isporučenu “Barbaru”, JU Muzej i galerija će izdvojiti ukupno 4.400 eura.

/S.Luković/

Najčitanije