19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Marković: Početkom juna otvaranje granica, vrtići od sledeće sedmice…

Marković

Bitku sa opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva “korona fri” država u Evropi, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na pres konferenciji i poručio da je to rezultat na koji moramo biti ponosni. Premijer je saopštio da je plan da se od naredne sedmice otvore vrtići i bioskopi, a početkom juna granice i da se dozvole javna okupljanja do određenog broja ljudi.

Premijer se, na konferenciji za medije, zahvalio medicinskim radnicima, građanima, pripadnicima policije, inspekcija, volonterima, avio službama, zaposlenima u prodavnicama i marketima… On se zahvalio i nastavnom kadru, zahvaljujući kojem, kako je naveo, školska godina u Crnoj Gori nije stala.

Poručio je da je ovo rezulat na koji moramo biti ponosni, ali i obavezujući da odgovorno nastavimo u brobu sa ekonomskim posljedicama.

“Zahvalnost dugujemo i medijima i novinarima, jer se blagovremeno o svemu obavještavali”, kazao je Marković.

Kazao je da je Crna Gora uspjela bez policijskog sata i vanrednog stanja, te da smo prvi reagovali na pojavu korona virusa.

Otvaranje granica

Crna Gora će u skladu sa odgovarajućom procjenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, saopštio je premijer.

On je na konferenciji za novinare rekao da je to najmanje 25 oboljelih u odnosu 100 hiljada stanovnika.

Marković je kazao da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom, Grrčkom.

“Čestitam NKT na odličnom i strateškom upravljanju tokom epidemije. Budimo dogovorni i solidarni za dobro naše Crne Gore”, poručio je Marković.

Bez posebnih testiranja na granicama

Na pitanje novinara o otvaranju granica, Marković je kazao da je to pitanje povjerenja.

“Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti nikakva posebna testiranja, svi će dobiti jasna upustva šta ih očekuje u zemlji, i koje propise moraju poštovati i vjerujem da je to u ovom trenutku sasvim dovoljno da spriječimo importaciju virusa u Crnu Goru”, rekao je premijer.

“Litijama neka nas ne plaši niko”

Premijer Duško Marković najavio je nastavak pregovora sa Mitropolijom crnogorsko primorskom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti “čim se steknu uslovi”.

“Trudići se da bude što prije”, rekao je Marković.

“Ništa nije preče od zdravlja u cjelini. Cijeli sistem je posvećen tom cilju i zbog toga smo prekinuli sve druge prioritete u okviru politike. Dobio sam pismo prije nedjelju dana kao predlog za nastavak razgovora. Čuo sam se sa mitropolitom i rekao da ćemo krenuti sa razgovorima čim se uslovi stvore. Razgovori mogu da teku samo kada se stvori dobar ambijent – spremnosti da se vodi dijalog u dobrom duhu a ne putem ucjena. Danas sam vidio neke najave da će početi sa litijama. Sa litijama neka nas ne plaši niko. Vlada neće mijenjati svoju politiku, jedino ako postoje realni razlozi cjelishodnosti i opravdanosti a ne iz straha da će biti litija”, kazao je Marković.

Odgovarajući na pitanje o popuštanju mjera o javnim okupljanjima, premijer je rekao da “epidemija još nije okončana”.

“Mi smo trenutno korona fri država, ali to ne znači da smo na kraju posla zbog toga što je globalno pandemija na snazi. Za nas posao nije stao, moramo da spriječimo unos virusa, i njegovo širenje. Mjere bi, kako je Institut najavio, trebalo da stupe na snagu od 1. juna i to znači da ćemo imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja. Mi tako već ulazimo u proces uvođenja javnih okupljanja uz određene mjere”.

Kazao je i da su se bez obzira na dogovore sa vjerskim zajednicama, nedavno desila okupljanja u Nikšiću, Beranama…

“Dvadeset prvog maja smo imali sporadična okupljanja mladih, na otvorenom prostoru, koja, po nama, nijesu predstavljala epidemiološki rizik”.

Najčitanije