19 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 28 godina od deportacije izbjeglica iz Herceg Novi: Nekažneni ratni zločin

Polaganjem cvijeća ispred zgrade MUP-a u Herceg Novom , danas je obilježeno 28 godina od kada je crnogorska policija uhapsila gotovo 150 ljudi koji su spas od ratnih strahota pokušali da pronađu u Herceg Novom. Oni su narednih dana predati vojsci Radovana Karadžića, a većina je ubijena u koncentracionim logorima u BiH. Ni poslije gotovo tri decenije, još nijesu pronađena tijela svih žrtava deportovanih iz Herceg Novog, a samo nekoliko tada deportovanih izbjeglica je preživjelo.

Skupu su prisustvovali  predstavnici nevladinog sektora i političkih partija, hercegnovske URE i SDP-a, Demoktrata Kotora, a prvi put i načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi, Gorana Banićevića.

“Željno iščekujemo dan kada će zvanična država smoći snage , prvenstveno u pravosudju da ovaj strašni zločin za hapšenje nedužnih civila , koji su nezakonito dovedeni u CB Herceg Novi  I zatim isporučeni, njima neprijateljskoj vojsci , kao taoci, ratni zarobljenici , prizna, kazala je direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević. Odšteta jeste isplaćena, ali niko nije krivično odgovarao .Mi se zalažemo da se krivica pojedinačno utvrdi, kako Crna Gora I Herceg Novi ne bi nosili teret kolektivne krivice”, kazala je Gorjanc Prelević.

Obilježeno 28 godina od deportacije izbjeglica

“Jedno od najvaznijih pitanja za crnogorsku policiju je suočavanje sa njenom prošlošću . Zato je ohrabrujuće što prvi put od kada se održavaju ove komemoracije, skupu prisustvuje I zvanični predstavnih MUP- načelnih hercegnovskog Centra bezbjednosti Goran Banićević”, kazao je Aleksandar Zeković  predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

On je kazao da je zabranjavajuće što su sve vlasti u Herceg Novom ,bez obzira na smjene, imale isti stav o zločinu. On je pozvao lokalnu vlast da podrže inicijativu da se ispred zgrade CB postavi spomenik kako bi generacije građana njegovale sjećanje I odale poštu ljudima koji su nevino stradali samo zato što su imali drugačije ime

“Ovdje smo da podsjetimo da se zločin ne smije zaboraviti”, kazao je predsjednik OO SDP Dragan Šimrak.

Izvor:S. Kosić

Najčitanije