15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Maškarada: Uspješna godina uprkos pandemiji

Maškarada

Redovna godišnja Skupština NVU Maškarada Tivat, održana je juče u skladu sa epidemiološkim mjerama, na kojoj su jednoglasno usvojeni godišnji izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2020. godinu, kao i plan rada za 2021. godinu.

„Pandemija Covid-19 uzrokovala je obustavu svih karnevalskih aktivnosti od marta 2020. godine. Nijesmo bili u mogućnosti realizovati brojne aktivnosti iz ambiciozno koncipiranog Plana rada. Morali smo otkazati Treći međunarodni karneval i Dječiji karneval u Tivtu zbog zabrane javnih okupljanja i značajno ograničenog kretanja. Ipak, možemo konstatovati da je za nama još jedna uspješna godina, bez obzira na nepovoljne okolnosti. Do izbijanja pandemije, samo u februaru mjesecu 2020. godine, učestvovali smo na pet karnevala u tri države, i na tri maskenbala, a osvojene su i brojne nagrade. Kao najznačajnija aktivnost izdvaja se zapaženo učešće na međunarodnom karnevalu u Braunšvajgu (Njemačka) i osvojena nagrada za najbolju hodajuću karnevalsku grupu. Prvi put na tom karnevalu učestvovala je grupa iz Crne Gore“ saopšteno je iz Maškarade.

Prošle godine udruženje je izdalo monografsku publikaciju „Tradicija maškaranja u Tivtu“ autora Lazara Božovića, kojom je po prvi put na sveobuhvatan način zabilježena tradicija maškaranja u Tivtu. „Autor je prikupio značajnu građu, priče i iskustva mnogih ljudi koji gaje tradiciju maškaranja, učesnika mnogih karnevalskih i maskenbalskih svečanosti, bilo da su vezane za poklade, bilo da su kulturno-zabavnog karaktera, kao i ozbiljnu foto-dokumentaciju. Ponosni smo na naš izdavački prvijenac“ naglašavaju iz Maškarade, navodeći da je promocija bila zakazana u sklopu programa Novembarskih dana povodom Dana opštine, te da je zbog pandemije odložena dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje. „Nažalost, zbog pandemije i ekonomske krize ni ove godine neće biti međunarodnog karnevala, ali ćemo se kvalitetno posvetiti alternativnim aktivnostima, i nastaviti njegovati, afirmisati i promovisati karnevalsku tradiciju prilagođavajući se datim okolnostima“.

Maškarada se pored osnovnih aktivnosti bavi i humanitarnim radom, pa je uplatom prikladnog novčanog  iznosa podržala humanitarnu akciju Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) za prikupljanje novčanih sredstava za obnovu jedne porodične kuće u potresom razorenoj Baniji u Hrvatskoj.

Protekla skupština je bila izborna te je u novom mandatu za direktora udruženja ponovo izabran Lazar Božović, dok će Upravni odbor u narednom dvogodištu pored direktora činiti Damir Montić, Srećko Elkaz, Silva Marić i Slađana Milunović.

Skupština je počela minutom ćutanja u znak sjećanja na nedavno preminulog istaknutog člana udruženja Dragana Miljanića – Čaja.

Najčitanije