21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Maske više neće biti obavezne u marketima, školama, tržnim centrima

Tivat maska – foto Boka News

Zaštitne maske više neće biti obaveza, već samo preporuka u školama, marketima, tržnim centrima, sportskim halama, saopštila je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Od četvrtka, kada će biti saopštene nove mjere, maske će biti obavezne u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smještaju i javnom prevozu, dodala je ona. Časovi ostaju 30 minuta dok se ne isprati situacija.

Epidemiološka situacija mnogo povoljnija, kaže ministarka.

“Ipak treba da budemo oprezni. Korona nas je više puta neprijatno iznenadila. Situacija je trenutno  povoljna i stabilna.Imamo značajan pad oboljelih na dnevnom nivou, pad hospitalizovanih”, kazala je Borovinić Bojović.

Ove sedmice imaćemo mjere sa još jednim stepenom liberalizacije, sa upozorenjem.

“Radna grupa za ovu sedmicu već je analizirala situaciju i preporuka je da će maske ostati obavezna mjera u zdravstvenim ustanovama, kolektivnom smještaju i javnom prevozu. Obavezno nošenje maski u školama, marketima, tržnim centrima, sportskim dvoranama, biće samo preporuka, a ne obavezna mjera”, saopštila je ministarka.

Preporuka IJZ-a je da časovi ostanu još dvije sedmice 30 minuta da bi se ispratila situacija.

“Da ne bismo mijenjali djeci ukoliko dođe do pogoršanja situacije, ispratićemo kako će se nove mjere odraziti na zdravlje građana”, kazala je Borovinić Bojović.

Izvor:RTCG

Najčitanije