11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Novo odlaganje ročišta oko uvođenja stečaja u Meljine kompleks

Bolnica Meljine foto Boka News

Sudija Dragan Vučević usvojio je zahtjev zastupnika Meljine kompleksa i odložio jučerašnje ročište kako bi se izjasnili na izvještaj privremenog stečajnog upravnika Miloša Popovića koji im je uručen nekoliko dana ranije.

Tome su se protivili iz opštine Herceg Novi, koja je i inicirala stečaj zbog duga za porez na nepokretnosti od 720 hiljada eura, navodeći da je riječ o izvještaju koji se odnosi na djelatnost kompanije te da bi im ti podaci morali biti poznati. Tako će se o eventualnom stečaju u ovoj kompaniji biznismena Duška Kneževića raspravljati za dvije nedjelje.

Meljine kompleks ranije je upravljao bolnicom Meljine, sada u stečaju, a hercegnovskoj opštini nije platio porez od 2014. do 2020. godine. Do sada je u ovu kompaniju tri puta uveden pa poništen stečaj po zahtjevu direktorice Olivere Elez-Mihajlović zbog 19 hiljada eura duga za plate i doprinose. Četvrti put njen zahtjev je odbijen, jer su ovaj dug izmirile druge Kneževićeve kompanije, osnivači Meljine kompleksa Atlas kap i Atlas invest.

Opština je, kako navode u zahtjevu za stečaj, početkom 2016. godine predložila plan otplate duga, ali odgovor nijesu dobili. Kada su pokrenuli postupak prinudne naplate, iz Centralne banke su ih obavijestili da ne mogu postupiti po njihovim zaključcima, jer su računi Meljine kompleksa u Centralnom registru transakcionih računa ukinuti. Opština je, u cilju obezbjeđenja poreskog potraživanja, stavila zabilježbu na nepokretnosti ove kompanije.

Zastupnici Meljine kompleksa su ranije optužili sve učesnike u ovim postupcima za kršenje prava Atlas kapa i odugovlačenje postupka, navodeći da je bivši stečajni upravnik Saša Zejak insistirao na stečaju zanemarujući interes očuvanja imovine te da nije preduzeo ništa da se izbjegne stečaj u bolnici Meljine zbog 242 hiljade eura duga za struju. Zato su protiv njega, Elez-Mihajlović i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koji je tri puta uvodio stečaj u ovu kompaniju, podnijeli krivične prijave. Potraživanje opštine je, kako navode, neznatno u odnosu na vrijednost njihove imovine, tvrde da prije iniciranja stečaja, opština nije pokušala da se naplati kroz sudski ili izvršni postupak na nepokretnosti, već je nakon pokušaja pljenidbe sa računa odmah podnijela ovaj zahtjev.

/M.L./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije