20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Masline će poskupjeti, urod podbacio

Maslina

Maslinare do berbe dijeli mjesec dana. Već je sada vidljivo da će urod biti slabiji nego prošle godine. Razlozi su vremenske neprilike u proljeće koje su utjecale na oplodnju cvijeta te napad štetnika.

Kod Rade Bobanovića u Polači masline su zdrave. Unatoč tomu ondje očekuju slabiji urod. Podbacila je oblica, sorta najviše zastupljena u Dalmaciji, ali su zato ostale dobro rodile.

– Mi smo u poljoprivrednoj zadrugi Maslina i vino, partnerskoj instituciji koja ima 12 hiljada stabala i očekujem negdje oko 30 posto manje uroda nego lani, to bi se čekalo oko 15 vagona ploda, a koliko će biti ulja to su randmani i sve ostalo, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Rade Bobanović, maslinar.

Maslinarima su štete na plodovima napravile maslinova muha i moljac.

– Mi tretiramo ekološki program, to se podrazumijeva u dva do tri puta u tijeku te problematike s maslinovom muhom, glina, mlijeko, sumpor i dodatna prehrana za stabla da se ipak održavaju u nekoj ravnoteži razvoja, objasnio je Bobanović.

Iako slabiji urod, kvaliteta ploda je neupitna. Razloga za to je više.

– Agrookolišni uvjeti jedan od razloga, agrotehniku, veliki urod prošle godine, alternativna rodnost kod masline koja je tu izražena, pogotovo kod naše sorte oblica, svi nepovoljni vremenski uvjeti, suša koja je prošle godine bila izuzetno velika, istaknuo je Željko Pavlović, Poljoprivredna savjetodavna služba.

Hrvatski maslinari proizvode pola potreba tržišta za maslinovim uljem. Ostatak uvozimo. Budući da je ove godine urod slabiji, može se očekivati nešto viša cijena ulja nego lani.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije