17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Matica Boke: Grube uvrede RTCG na račun Grbljana

Manastir Podlastva – Grbalj

Matica Boke u zvaničnom sopštenju za javnost kaže da je u Crnoj Gori poslednjih godina institucionalizovana borba protiv svega što ima prefiks srpski i što podsjeća na istoriju i tradiciju stare Crne Gore i Boke Kotorske nije novost. Ono što je novo i jedinstveno čak i na širem području je da u tim aktivnostima prednjači Javni servis RTCG koji bi trebao da bude servis svih građana i poreskih obveznika pa i onih srpske narodnosti, kaže se u saopštenju.

“Spirala mržnje i šovinističkih istupa protiv srpskog naroda u Crnoj Gori koja se intenzivno plasira putem nacionalnog javnog emitera svoj vrhunac doživjela je tokom proslave 1500 godina postojanja Manastira Podlastva u Grblju i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Više novinarskih priloga emitovanih na RTCG u krajnje negativnom kontekstu je izvještavalo o ovom događaju na kome je uz patrijarha srpskog g. Irineja, mitropolita crnogorsko primorskog g. Amfilohija učestvovalo više episkopa i više stotina pravoslavnih vjernika. Kako bi nekako pokušali potamniti ovu svečanost kojom su Grbljani ispisali slavne stranice istorije svoga roda, uredništvo ovog medija je u noći tokom održavanja svečane akademije odlučilo da u udarnom terminu grubo izvrijeđa pravoslavne vjernike. Grbljani će dugo pamtiti emisiju „Živa istina“ pod nazivom „Da li je SPC autokefalna 800 godina?“ u kojoj je autor iznio niz grubih neistina, insinuacija i primitivnih uvreda prije svega na račun Grblja i Grbljana. U osobenom isledničkom maniru, autor je u razgovoru sa istoričarem dr Žarkom Lekovićem, pokušao da relativizuje povode za svečanost, dovede u pitanje samo postojanje i legitimitet Srpske Pravoslavne Crkve, Svetog Savu i Svetog Cara Lazara Kosovskog Grbljanovića. U sramnom istupu koji je nezapamćen na našem medijskom prostoru još od nesrećnih ratnih devedesetih godina, autor „Žive istine“ se prizemnim i primitivnim uvredama pod plaštom samo njemu znanog predanja, u uličarskom maniru ostrvio na legendu o grbaljskom porijeklu Cara Lazara, što mu je očigledno posebno zasmetalo. Dok se pilatovski tobož „izvinjavao“ uz ostrašćenu gestikulaciju iznio je svoju verziju „predanja“ o tome kako je Car Dušan odveo kao dječaka budućeg Cara Lazara iz Grblja, „a da su mu oca Grbljani ubili jer je previše plakao za njim i izvor pored manastira Podlastva nazvali „pizdina voda“ !? Na stranu to što ova sramna priča nema veze sa nikakvim predanjem o Caru Lazaru i vjekovnom duhovnom sjedištu Grbljana, i to što se potok koga narod tako zove ne nalazi u ovom, već u sasvim drugom dijelu Grblja, jasna je ostrašćena mržnja i šovinizam koja je bila povod za ovu nečasnu i krajnje uvredljivu izmišljotinu.

Grbljani su bili i ostali časno junačko pleme koje je u svojoj slavnoj prošlosti dizalo bune i ustanke protiv bezbroj zavojevača i okupatora u Boki, ali niko od njih se nikad nije drznuo da vrijeđa njihov ponos i njihovog najsvetijeg plemenika koga su svi Grbljani kroz vjekove nosili kao uzor i ideal u svojim srcima. Grbljani razumiju frustraciju autora „Žive istine“ zbog veličanstvene proslave svetih jubileja pravoslavnih vjernika u manastiru Podlastva koja je kod njega iznjedrila mržnju i koja je kako je ostala riječ odlika nemoći. Razumijemo i to da je riječ o angažovanom autoru kome je ideologija koju zastupa daleko iznad profesionalnih standarda, i da neometano javno zastupa i iznosi šovinističke teze koje su po Ustavu i zakonima u Crnoj Gori kažnjive. Razumijemo i da takvu sramnu emisiju nije mogao da plasira bez odobrenja uredništva koje je saglasno sa njegovim stavovima.

Ono što Grbljani ne mogu da razumiju je kako takav medij više ima obraza da sebe zove nacionalnim javnim emiterom u 21. vijeku, kada već odavno nije javni već servis mržnje, šovinizma i ksenofobije prema srpskom narodu u Crnoj Gori i vjernicima Mitropolije crnogorsko primorske. Gospodo iz RTCG, ako je i od vas mnogo je” – kaže se u saopštenju Matica Boke-Podružnica Grbalj, koje potpisuje predsjednik Ivan Knežević.

Najčitanije