16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

MD Boka: Maslinari iz regiona osnivaju Centar za maslinarstvo

Maslina

Maslinarsko društvo „Boka“, jedan od partnera u projektu „Jačanje konkurentnosti proizvodnje maslinovog ulja u programskom području kroz prekograničnu saradnju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – COOPeR (Interreg – IPA CBC)“, kreiralo je sveobuhvatnu, zajedničku bazu podataka o maslinarskoj proizvodnji za sve tri partnerske zemlje.

Cilj ovog projekta je uspostavljena prekogranična saradnja zemalja regiona kroz osnivanje Centra za maslinarstvo, u kome će se sprovoditi zajednička istraživanja na polju razvoja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja.

Izrada digitalne baze podataka o maslinarskoj proizvodnji, prilagođene cijelom projektnom području, osmišljene od strane priznatih regionalnih stručnjaka u ovoj oblasti, po metodologiji i Upitniku za stejkholdere i mapiranje maslinjaka koje je pripremio prof. dr Mirko Knežević, docent na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, sa svojim timom, uspješno je završena.

Mapiranje je, na području Hrvatske sprovela Hrvatska gospodarska komora, na području Bosne i Hercegovine Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, a u Crnoj Gori (Herceg Novi, Tivat i Kotor), Maslinarsko društvo Boka.

Nakon sprovedenog anketiranja, prikupljene su informacije o proizvođačima, zasadima masline, načinu uzgoja i održavanja, proizvodnji i plasmanu maslinovog ulja, o institucionalnoj i stručnoj podršci, planiranim aktivnostima u sektoru maslinarstva i uljarstva u narednom periodu, kao i potrebama maslinara za dalji razvoj i napredak ove djelatnosti.

U Crnoj Gori je anketirano više od 30 maslinara i privrednih subjekata u maslinarskoj proizvodnji, zainteresovanih za učešće u ovakvim projektima, što je osnova za prikupljanje značajnih informacija i digitalizaciju istih, mogućnost aktivnog unosa novih i promjenu trenutnih podataka u Bokokotorskom podrejonu uzgoja masline, uključivanje drugih podrejona i primjenu na širem području Crne Gore.

Berba maslina- foto S.K

Baza, koja je operativna u sve tri zemlje od sredine decembra prošle godine, pruža mogućnost jednostavnog pregleda stanja u maslinjacima u projektnom području kao digitalni alat za lakše praćenje promjena na terenu i planiranje aktivnosti koje će biti od koristi, prije svega, maslinarima.

Projekat COOPeR započeo je 15.12.2020. godine i traje dvije godine. Ukupan budžet projekta iznosi 884.677,75 eura, dok je iznos sredstava opredijeljen za projektne aktivnosti u Crnoj Gori, 95.586,73 €.

Vodeći partner na projektu je Grad Mostar, dok su projektni partneri Hrvatska gospodarska komora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hecegovine i Maslinarsko društvo „Boka“.

Projekat je finansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske Unije, kroz prekogranični program IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Rezultati ove aktivnosti biće predstavljeni javnosti na predstojećem okruglom stolu kada će biti distribuiran i liflet sa osnovnim podacima o ovoj aktivnosti.

Po završetku projekta, baza podataka ostaje u vlasništvu Maslinarskog društva „Boka“ i biće od koristi svim učesnicima i subjektima u oblasti maslinarstva i ruralnog razvoja (maslinarima, naučnim institucijama, resornom ministarstvu, lokalnim upravama, privrednicima, studentima…).

Najčitanije