4 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodna terenska vježba na području opština Kotor, Herceg Novi i Tivat – Upravljanje zemljotresima većih razmjera

Kotor 2021. – foto Boka News

Projekat “Balance” – upravljanje zemljotresima većih razmjera na Zapadnom Balkanu predstavljen je prošle nedjelje na sjednici Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Predstavnica Direktorata za zaštitu i spašavanje, Lidija Petrone Kolar, objasnila je da se projekat sprovodi kroz mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu i istakla da je Crna Gora članica pomenutog mehanizma od 2014. godine, te da projekat sprovodi 13 organizacija, iz Kipra, Hrvatske, Albanije, Grčke, Bugarske, Italije, Španije i Crne Gore.

Prema riječima Petrone-Kolar, kruna projekta je sprovođenje velike međunarodne terenske vježbe na području opština Herceg Novi, Tivat i Kotor u periodu od 10. do 14. oktobra. Ono što je karakteristično za projekat prema njenim riječima je što se radi zaštita kritične infrastrukture odnosno kulturnog nasleđa i uključen je Resursni centar za sluh i govor dr Peruta Ivanović.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, kao rukovodilac tima kazao je da se radi o vježbi operativnih timova štabova koji su uključeni u akcije zaštite i spašavanja u dijelu reagovanja u slučaju zemljotresa i da će to biti najveća vježba koja se sprovodi na taj način u proteklih 30 godina, te da će centar vježbe biti Kotor.

Sastanku su prisustvovali i ostali članovi Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, a cilj sastanka je bio da se članovi tima upoznaju sa svim neophodnim elementima same vježbe. Predsjednik Jokić je ovom prilikom pozvao nadležne da budu maksimalno posvećeni i odgovorni, kako bi se evidentirale slabosti u sistemu i sve ono na šta treba obratiti pažnju i što se treba unaprijediti u narednom periodu.

Najčitanije