8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pet ozlijeđenih u Kijevu u najvećem udaru dronovima na Ukrajinu

Vrtić u Kijevu nakon napada
Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Rusija je tokom noći izvela najveći napad dronovima na Ukrajinu od početka rata. Na glavni grad Kijev ispaljeno je sedamdesetak bespilotnih letjelica, a ranjeno je više osoba. Napad je izveden na dan kada se Ukrajinci prisjećaju Gladomora – razdoblja u kojem su sovjetske vlasti namjerno izazvale glad i usmrtile više milijuna Ukrajinaca.

Tutnjava protuzračne obrane i višestruke eksplozije probudile su Kijevljane u ranu zoru. Šestosatni napadi bespilotnim letjelicama provodili su se u valovima. Sa sjevera i istoka.

– Krov je uništen i sada nam očajnički treba pomoć. Najbolja je vijest da ovog jutra niko nije ozlijeđen, rekla je Lilja Kosjančuk, ravnateljica dječjeg vrtića.

– Sve je uništeno, pogledajte, cijeli život radimo… Evo što su učinili, rekla je Svietlana.

S obzirom na sve manje zalihe raketa, dronovi u ruskoj vojsci sve su češća i jeftinija alternativa iako su sporiji i manje razorni od balističkih projektila.

Proteklih tjedana stanovnici su upozoravani na opasnost od ruskih napada na energetski sustav, poput onog prošle zime kada su milijuni ljudi bili bez struje i grijanja.

Najveći napad dronovima u protekla 22 mjeseca od početka rata dogodio se na dan sjećanja na Gladomor – genocid koji je početkom 30-ih godina prošloga stoljeća provela staljinistička vlast. Namjerno izazivanje gladi Ukrajince i kavkaske narode stajalo je najmanje 6 milijuna života.

– Svi su uživo vidjeli za što je sposobna moderna Rusija koja sebe naziva nasljednicom SSSR-a, nasljednicom najgorih zločina toga doba. Zlo nije zaustavljeno, nije okajano. Ovo je vrijeme povijesne odgovornosti za ubojice i one koji su odlučili biti njihovi sljedbenici i koji djeluju na isti način kao prije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na bojišnici dugoj 1500 kilometara nema drastičnih promjena. Obje strane pripremaju se za zimu, i to treću od početka rata. Ukrajince od ruskih položaja u Sumijskoj regiji dijeli oko 3 kilometra.

– Malo je zahladnjelo, nema više zelenila pa se bolje vidi naš teritorij, rekao je Oleksandr Natzareko iz ukrajinske vojske.

– Ne pratimo samo kretanje neprijateljskog pješaštva i tehnike nego i dronove, rakete, zrakoplove i helikoptere. Javljamo koordinate, odakle i kamo lete, na kojoj su otprilike visini, rekao je Ivan Kravčenko iz ukrajinske vojske.

Rovovi su opremljeni pećima na drva i dok je mirno, prikuplja se ogrjev.

– Uistinu sam sretan. Za razliku od prošle zime, sad ipak imamo svjetiljke i u bunkeru smo, a ne u prokletoj vlažnoj rupi kao lani, rekao je “Blanco”, pripadnik 3. ukrajinske jurišne brigade.

Ruska vojska bez uspjeha pokušala je sredinom mjeseca vratiti područje nedaleko od Bahmuta, koje drže Ukrajinci. Nekadašnji rudarski grad bio je poprište najkrvavije bitke. Nakon višemjesečnih borbi, Rusi su ga zauzeli u svibnju.

Iduća godina i u Ukrajini trebala je biti godina velikih izbora. No, kako se sada čini, parlamentarnih, lokalnih i predsjedničkih izbora vjerojatno neće biti, poručili su iz vladajuće stranke Sluga naroda.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije