7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Međunarodno takmičenje gitarista od 1. do 3. juna

Međunarodno takmičenje gitarista

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) održaće se od 1. do 3. juna u Centru za kulturu Tivat.

Takmičenje će se odvijati u dvije kategorije – solo gitara i kamerni ansambli s gitarom, a koje su podijeljene na po sedam potkategorija u skladu sa uzrastom. Na sajtu guitarmontenegro.com zainteresovani mogu pronaći pravilnik sa propozicijama takmičenja, kao i prijavni formular. Prijave se šalju do 22. maja u ponoć.

I ovoga puta festival pored takmičarskih, uključuje i koncertne aktivnosti. U oficijelnom dijelu programa, 3. juna u 20 časova, na sceni Centra za kulturu Tivat, nastupiće poznati klasični gitarista i kompozitor iz Hrvatske, Neno Munitić. Rođen 1972. godine u Splitu, Munitić je magistrirao u klasi profesora Gorana Listeša na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković”. Nakon osvajanja prve apsolutne nagrade na 8. Međunarodnom gitarskom takmičenju “Citta di Casarza Ligure” 2002. godine u Italiji, nastupa kao solista, te kao član raznih kamernih ansambala širom Evrope. Ostvario je saradnju sa brojnim umjetnicima širom svijeta. Pored koncertnog i pedagoškog rada bavi se i komponovanjem. Uz popularnu i scensku muziku, stvara djela za gitaru i kamerne ansamble. Publika u Tivtu imaće jedinstvenu priliku da na koncertu pod nazivom “Ribar plete mrižu svoju” čuje dvije tradicionalne pjesme u obradi za gitaru, kao i devet originalnih kompozicija Nena Munitića.

Ove godine, pored promocije klasične gitare i klasičnog stvaralaštva, odnosno mladih, talentovanih umjetnika iz zemlje i inostranstva, kroz programski segment Festival plus, cilj je da se gitara kao instrument približi i široj javnosti. Stoga će gost ovog dijela programa biti bosanskohercegovački pjevač, instrumentalista i kantautor – Al Dino. Njegov koncert zakazan je za 2. jun u 20 časova, takođe u Centru za kulturu Tivat. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

”Ovogodišnje izdanje festivala vidimo kao priliku da pozovemo djecu da nastave da se okupljaju oko umjetnosti i visokih estetskih standarda, te da se pridružimo naporu i potrebi da se zaustavi vršnjačko nasilje i nasilje uopšte. Muzika je jedan od najljepših čovjekovih pokretača, a njeno stvaranje i izvođenje jedan od najljepših poriva. Stoga je ovogodišnje izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu, koje je do sada okupilo nekoliko stotina takmičara iz preko 120 zemalja cijelog svijeta, posvećeno svoj djeci i muzici”, navodi se u saopštenju organizatora.

Festival realizuje Anagastum Guitar Society, uz podršku Centra za kulturu Tivat.

Najčitanije