8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Medvedev: Rusija neće zaustaviti rat, čak i ako Ukrajina odustane od NATO-a

Ukrajina – foto EPA

Najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Medvedev rekao je u petak da Moskva neće zaustavila svoju vojnu kampanju u Ukrajini čak i ako se Kijev službeno odrekne svojih težnji za priključenjem NATO savezu.

Bivši predsjednik Medvedev, sada zamjenik predsjedavajućeg u ruskom Vijeću sigurnosti, također je rekao u intervjuu francuskoj televiziji da je Rusija spremna pregovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem pod određenim uvjetima.

Prije invazije na Ukrajinu u veljači, Moskva je jasno dala do znanja da je članstvo Ukrajine u NATO-u za nju neprihvatljivo.

– Odustajanje od sudjelovanja u Sjevernoatlantskom savezu sada je vitalno važno, ali je nedovoljno za uspostavu mira, rekao je Medvedev televiziji LCI u citatima koje su prenijele ruske novinske agencije.

Rusija će, rekao je, nastaviti kampanju dok ne postigne svoje ciljeve. Putin kaže da želi “denacificirati” Ukrajinu. Kijev i Zapad kažu da je to neutemeljen izgovor za osvajački rat.

Od početka invazije Rusija i Ukrajina održale su nekoliko krugova pregovora, ali nisu postigle napredak i malo je izgleda za nastavak.

– To (razgovori) će ovisiti o tome kako će se događaji odvijati. Bili smo spremni i prije za susret (sa Zelenskijem), rekao je Medvedev.

U svojim je komentarima također rekao da američko oružje koje je već isporučeno Ukrajini – poput višecijevnih bacača raketa HIMARS – još ne predstavlja značajnu prijetnju. Ali to bi se moglo promijeniti, rekao je, ako oružje koje SAD pošalje može pogoditi mete na većim udaljenostima.

– To znači, kada ova vrsta projektila leti 70 km, to je jedna stvar. Ali kada leti 300-400 km, to je drugo, tada bi to bila izravna prijetnja teritoriju Ruske Federacije, rekao je Medvedev.

Izvor:Hina

Najčitanije