20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Megakruzer italijansko-švajcarske kompanije u Boki, putnici impresionirani ljepotom zaliva

Kruzer MSC FANTASIA na sidru pored Ljutom – foto S. L

U kotorsku luku jutros je uplovio megakruzer „MSC Fantasia“ italijansko-švajcarske kompanije MSC Cruises.

Orijaški brod od 139.072 bruto tone, zbog jake bure, nije se mogao usidriti na prvobitno planiranom sidrištu broj 1 kotorske luke, već je ukotvljen na sidrištu broj 2 ispred Ljute gdje ima više prostora za manevar. Odatke do operativbne obale Luke Kotor na Luži putnike i članove posade „MSC Fantasie“ prevozili su brodski tenderi.

„MSC Fantasia“ koja je danas drugi put ove sezone stigla u Boku Kotorsku, dovezla je 1.061 putnika, a na brodu su pored njih bila i 1.052 člana posade. Vlasnk ovog megabroda, kompanija MSC Cruises jedna je od najznačanijih poslovnih partnera Luke Kotor jer će njihovi brodovi “MSC Fantasia“ i nešto manja „MSC Sinfonia“, ove sezone do kraja oktobra imati ukupno 54 dolaska u Kotor.

Tim povodom „MSC Fantasiu“ danas su posjetili predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija -generalna direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu Tanja Janović i načelnica Direkcije za primjenu standarda pomorske sigurnosti Snežana Đurković, predstavnici Granične policije i lučkih vlasti, kao i pomorske agnecije „Allegra“ iz Bara koja u Crnoj Goru zastupa brodove kompanije MSC Cruises. Njih je na bodu primio zapovjednik kruzera „MSC Fantasia“, kapetan duge plovidbe Antonino Samartano. Tom prilikom razmijenjene su zvanične plakete i ostali prigodni protokolarni pokloni, a crnogorska delegacija imala je i priliku da obiđe kruzer koji vije panamsku zastavu.

Predstavnice MKI poželjele su kapetanu Samartanu i njegovoj posadi dobrodošlicu u Crnu Goru ističući značaj koji kruzing ima za naš turizam i ekonomiju uopšte, te su izrazile zadovoljstvo što je nakon dviije godine u kojima zbog panedmije koronavirusa skoro da nije bilo dolazaka kruzera u naše luke, putnički brodovi na kružnim krstarenjima ponovno redovno dolaze u Crnu Goru i dovode putnike iz cijelog svijeta.

„Iako je današnje uplovljavanje u Boku i Kotor bilo prilično izazovno zbog jake bure, drago nam je da smo ipak uspjeli da dođemo ovdje i da ne preskočimo ovu luku, kako to kruzeri ponekad znaju da urade kada Majka Priroda svojom snagom odluči da utiče na naše operacije.

Sa prijema na MSC FANTASIA – foto S.L.

Veoma mi je drago da je kompanija MSC Cruises jedan od najbitnijih partnera luke Kotor i da naši brodovi ponovno često ovdje dolaze. Boka i Kotor su jedna od največih atrakcija naših krstarenja u regionu istočnog Mediterana i Jadranskog moran i naši putnici uvijek sa velikim nestrpljenjem i radošću očekuju uplovljavanje u ovaj predivni zaliv i priliku da se iskrcaju sa broda i obiđu ovdašnje fascinantne ovdašnje kulturno-istorijske i prirodne atrakcije“- kazao je kapetan Samatrtano dodajući da kao kompanija, imaju „vrlo sadržajne i jedinstvene odnose sa našim ovdašnjim agentom, kompanijom „Allegra“, te da će MSC Cruises nastojati da dovede što više putnika u Kotor i Crbnu Goru. Trenutno, budući da je tek predseziona, ima još dosta slobodnih mjesta na brodu, ali od juna bi brodovi MSC-a koji dolaze u Boku trebali biti skoro potpuno popunjeni.

Sa svojih 333 metra dužine, 37,9 metara širine, i gazom od preko 8,6 metara, „MSC Fantasia“ je po dimenzijama najveći kruzer koji je do sada dolazio u Boku, zajedno sa svojom sestrom blizankinjom „MSC Divina“ koja je zaliv pohodila prije nekolikio godina. Ovaj mega-.brod sagrađen je 2008. u briodogradilištu kompanije STX France u Sen Nazeru u Francuskoj, a ima 18 paluba od čega je 13 dostupno putnicima kojih taj brod može ukrcati maksimalno čak 4.345. O njima brine 1.388 članova posade koji se staraju o bezbjednosti plovidne, ali i besprekornom funkcionisanju tzv. hotelskog odjela broda koga pored stotina putničkih kabina i apartmana, čine i nekoliko restorana, čitav niz barova i kafića, šoping centar, pet bazena, teatar sa 1.600 sjedišta, kazino, spa centar, te pregršt teretana, igraonica i drugih zabavnih sadržaja. Posebnu karakteristiku ovog broda čine stepeništa ukrašena Swarovski kristalima, a “MSC Fantasia“ je, uz ugla putnika gledano, u suštini dva broda u jednom. Naime, skoro trećina broda je pod oznakom „Yacht Club“ i ogranilenim pristupom jer je posebno luksuzno opremljena za smještaj i razonodu putnika dubljeg džepa, a oni tokom trajanjan krtsrenja skoro da i ne dolaze u kontakt sa putnicima iz ostatka kapacieta ovog megabroda.

„Boka Kotorska je fantastičlno lijepa i uplovljavanje u ovaj svojevrsni skandinavski jord kojin se nalazi na Mediteranu je neponovljivo iskustvo za naše putnike. U svim analizama i fidbeku koji od njih dobijamo, Boka i Kotor figuriraju kao jedna od za putnike, najimpresivnijih i najboljih destinacija koje obiđemo tokom krstarenja. Nadam se da ćemo sada, kako je kruzing u svijetu ponovno jače krenuo nakon pandemije, ponovno ovdje dovoditi što veći broj putnika, a da ćete nam vi kao domaćini zauzvrat, obezbijediti ljepše vrijeme kada naši brodovi dođu u zaliv“- kazao nam je kapetan Antonino Samaratno. Iako ovaj stari morskki vuk koji za sobom ima decenije plovodbe i zapovijedanja kruzerima mnogih svjetskih kompanija prosto zrači sdačnošću i duhovitošću, ni jednog trenutka Sanartamo ne pušta gard opreznosti profesionalnog pomorca, pa je tako jutros kada je ogromna „MSC Fantasia“ uplovljavala  u Kotorski zaliv kroz navigacijski najteže područje- tjesnac Verige, on sam preuzeo direktnu komandu nad brodom.

„Pilot je naravno tu i on savjetuje posdu jer najbolje poznaje lokalne prilike, navigacijske prilike i meteo uslove, tako da su moji mlađi oficiri pod njegovim nadzorom vodili brod tokom većeg dijela puta kroz zaliv Boke- Ipak, kada smo bili ispod Bijele i ponovno kasnije na ulazu u Verige, udari bure dostigli su na momente i olujnu jačinu i brzinu čak 45 čvorova,  tako da sam ipak kroz taj najuži dio zaliva ja preuzeo direktnu komandu“- kazao je Samartano.

Izvor:S.L.

Najčitanije