8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Upravitelj stroja bulk carriera priznao krivnju za ilegalnim ispuštanjem zauljenog otpada s broda u more

Ilustracija – Foto: Splash247.com

Upravitelj stroja bulk carriera na američkom se sudu izjasnio krivim po dvije tačke optužnice – za namjerno ispuštanje oko 38. 000 litara kaljužne vode u američke vode kod obale New Orleansa prošle godine te za ometanje istrage koju je provodila obalna straža i pokušaj zataškavanja slučaja.

Inače ruski državljanin, Kirill Kompaniets, bio je upravitelj stroja na bulk carrieru koji plovi pod zastavom Maršalovih otoka, a njegov protuzakonit postupak prvi je Obalnoj straži prijavio član posade putem društvenih mreža. Kompaniets je optužen za postupak ilegalnog ispuštanja uljnog otpada čime je prekršio Zakon o sprječavanju onečišćenja s brodova.

Prema dokumentima koji su podneseni sudu, u martu prošle godine na brodu su se odvijali popravci vezani za problem ispuštanja čiste balastne vode, uslijed čega je došlo do puknuća ventila i poplave strojarnice. Tokom jedne noći, nakon što je problem već bio pod kontrolom, a brod na sidrištu u blizini jugozapadnog prolaza kod obale Louisiane, Kompaniets i njemu podređeni član posade namjerno su izbacili oko 38 000 litara zauljene vode u more.

Brodska oprema za sprječavanje onečišćenja nije korištena, a ispuštanje nije zabilježeno u knjizi evidencije goriva i ulja.

Kompaniets je optužen i za kazneno djelo ometanja pravde zbog svojih nastojanja da prikrije protuzakoniti postupak, za što je također priznao krivnju, navodeći da je davao lažne izjave Obalnoj straži, uništio ispise računalnih alarma, unosio lažne zapise u knjigu evidencije goriva i ulja, održavao sastanke s podređenim članovima posade navodeći ih na davanje lažnih izjava Obalnoj straži te da je tražio od njih brisanje svih dokaza s mobitela. Osim toga, pripremio je i osvetnički dokument u kojemu je člana posade koji ga je prijavio optužio za loš rad kako bi ga time diskreditirao.

Pomoćnik glavnog državnog odvjetnika iz Odjela za okoliš i prirodne resurse, Todd Kim, u izjavi je istaknuo kako su namjerno onečišćenje američkih voda i pokušaji prikrivanja zločina iznimno teška kaznena djela koja se ne toleriraju te kako ovaj sudski postupak šalje jasnu poruku svakome tko krši zakon i ugrožava dragocjene prirodne resurse.

Najčitanije