16 C
Kotor

Slušaj online radio

Mikijelj: Dvije trećine prihoda od trajekata čista zarada, nova linija Zelenika – Solila naredne godine

Ruka pravde u Boki – foto screenshot RTCG

Zarada od trajektne linije Kamenari-Lepetane biće dvije trećine od ukupnih prihoda, kazao je za TVCG izvršni direktor JP “Morsko dobro” Mladen Mikijelj, on je istakao da prvi milion prihoda očekuju u četvrtak.

Trajekt “Ruka pravde” koji je nedavno u Grčkoj kupilo JP “Morsko dobro” uplovio je jutros u Luku Zelenika, a Mikijelj je povodom toga istakao da je jako srećan jer je ovakvo plovilo u vlasništvu Crne Gore.

– Definitivno posao koji smo započeli u februaru ovom kupovinom smo zaokružili. Možemo reći da smo na veoma kvalitetan način dočekali ljetnju sezonu, kao što smo tada i obećali. Jako sam srećan što je ovakvo plovilo u vlasništvu Crne Gore – kazao je Mikijelj, prenosi portal RTCG.

Trajekt “Ruka pravde” će početi saobraćati na relaciji Kamenari-Lepetane od petka 23. juna.

Istakao je da od perioda kada su se rasprodavali državni resursi oni stvaraju neku drugu priču.

– Vraćamo državne resurse u državno vlasništvo, kupujemo brodove, pravimo državnu flotu koja će biti zaokružena kroz nekih desetak dana. Imaćemo jednu ozbiljnu priču, imaćemo kapacitet sa gotovo preko 300 vozila što je prosto nevjerovatno u odnosu na prethodnu godinu – kazao je Mikijelj.

Naveo je da je brod “Ruka pravde” koštao 3,2 miliona eura.

– Koštao nas je manje nego što je njegova procijenjena vrijednost i ja sam srećan i zbog te same činjenice – kazao je Mikijelj.

Naveo je da je uvjeren da je bilo nezamislivo da ovakav brod u nekih proteklih par godina bude u vlasništvu državne kompanije.

– Ako uzmemo u obzir da smo 2021. godine kada je došao novi menadžment razmišljali o tome da imamo prihod od četiri miliona eura na godišnjem nivou i da smo sa tim prihodom trebali da investiramo u kompletnu crnogorsku obalu, mi sad imamo varijantu da ćemo gotovo preko deset miliona eura iz prihoda investirati u kupovinu flote koja će nam dugoročno donositi značajan prihod, kako Morskom dobru tako i državi Crnoj Gori – kazao je Mikijelj.

Nova linija Zelenika – Solila

Kazao je da im je plan da u narednoj godini otvore novu trajektnu liniju Zelenika – Solila.

– Prema trenutnim analizama koje posjedujumo vezano za nekih 100 zaposlenih koji će biti angažovani na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetani uz servis, gorivo i sve dodatne troškove, neka procjena je da će dvije trećine prihoda biti profit a rashod jedna trećina – kazao je Mikijelj.

Kazao je da se nada da će u četvrtak na konferenciji za medije moći da saopšte da su prihodovali prvi milion.

– U četvrtak će biti konferencija na kojoj će prisustvovati i premijer Crne Gore Dritan Abazović i predstavnici Vlade, i nadam se da ćemo tad moći da saopštimo da je zarađen prvi milion od trajekta Kamenari-Lepetane. To bi bilo mnogo ranije da nismo prva dva mjeseca prevozili putnike besplatno. Ovo je prihod od nekih 40 dana, a tek kreće glavna turistička sezona tako da sam uvjeren da ćemo doći u situaciju da mjesečno zarađujemo preko milion eura što je stvarno jedna nevjerovatna priča – kazao je Mikijelj.

Izvor:RTCG

Najčitanije