30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dramatična potraga za podmornicom: ljudi imaju zraka za još 40 sati

Ocean Gate Titan – foto BBC

U Atlantskom okeanu traje utrka s vremenom u potrazi za nestalom turističkom podmornicom s pet osoba koja je jučer nestala dok se spuštala do olupine Titanica. U podmornici ima zraka za još otprilike 40 sati, objavila je američka obalna straža.

Podmornica “Titan” može se spustiti do dubine od 4000 metara. U nju može stati pilot i četiri putnika. Duga je gotovo 7, široka manje od tri metra. a teška deset i pol tona. U njoj se od zarona može preživjeti oko 96 sati.

Kapetan Jamie Frederick iz američke obalne straže je rekao da je ostalo zraka za još otprilike 40 sati u podmornici “Titan”, s kojom je izgubljen kontakt u nedjelju kada se nalazila otprilike 700 kilometara južno od grada St John u kanadskoj provinciji Newfoundland, u blizini koje se nalazi olupina Titanica.

Naglasio je da je to procjena.

– Znamo iz podataka koje koristimo, početna točka je bila 96 sati. Znamo da u ovom trenutku preostalog kisika ima za otprilike 40-41 sat, kazao je.

Za “Titanom” tragaju američka i kanadska obalna straža, vojni zrakoplovi i podmornice, a potrazi se priključio i jedan francuski istraživački brod.

Turistička ekspedicija prva i jedina ove godine do Titanica, krenula je iz kanadskog Newfoundlanda. Prvi zaron planiran je za nedjelju ujutro, stoji u posljednjoj poruci Hamisha Hardinga, britanskog milijardera i jednog od putnika u nestaloj podmornici. Uz njega, bilo je još četvero putnika. Posljednji signal, i to za pomoć, poslan je sat i 45 minuta od prvog zarona. Podmornica je, procjenjuje se, bila već iznad olupine Titanica.

Jedan od putnika nestale podmornice je britanski biznismen Hamish Harding čija je avijacijska tvrtka na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji.

Harding, 58-godišnji avijatičar i svemirski turist, čelnik Action Aviationa, u nedjelju je na svom Instagramu objavio da se s ponosom pridružuje misiji OceanGatea.

– Posada podmornice sastoji se od nekih legendarnih istraživača, od kojih neki imaju više od 30 zaranjanja do RMS Titanica od 1980-ih godina, napisao je Harding u objavi.

U podmornici su i pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman. U ovom trenutku nema kontakta s njihovim podvodnim plovilom i imamo ograničene informacije, priopćila je obitelj.

Dawood je potpredsjednik pakistanskog konglomerata Engro, tvrtke sa sjedištem u Karachiju s portfeljom u energetici, poljoprivredi, petrokemiji i telekomunikacijama.

Među putnicima je vjerojatno i francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic te Stockton Ruch, šef i osnivač OceanGate Expeditionsa.

– Mjesto potrage je otprilike 1450 kilometara istočno od Cape Coda na dubini od otprilike 4 kilometra. To je udaljeno područje i izazov je ondje pretraživati, no šaljemo sve raspoložive snage, izjavio je kontraadmiral John W. Mauger, Obalna straža SAD-a.

– To je vrlo teška operacija. Titanic leži u rovu. Uokolo ima mnogo krhotina. Stoga pokušavate razlikovati i ciljati područje koje želite pretraživati. Jedina nada jest da će matični brod imati rezervno plovilo koje se može spustiti i vidjeti što se događa, istaknuo je Chris Parry, umirovljeni kontraadmiral britanske mornarice.

Američka obalna straža do sada je pretražila područje veličine savezne države Connecticut. I dok potraga traje, glavno je pitanje što se zapravo dogodilo?

– Optimističan scenarij je onaj da je prekinuta komunikacija. To znači da se dogodio kvar, no podmornica nastavlja s radom bez kontakta s matičnim brodom. Drugi je da se dogodila nesreća. Mogla je zapeti u olupinu Titanica ili se mogao dogoditi katastrofalan kvar, smatra Parry.

– Dolje je mrkli mrak. Strašno je hladno. Dno je muljevito i valovito je. Ne vidiš ni ruku ispred lica. Jedino je rješenje sonar jer dolje ni radar ne radi. To je stvarno kao astronaut koji ide u svemir. Postoji vrlo malo podmornica koje mogu ići tako duboko. Stoga, mislim da je spašavanje gotovo nemoguće, izjavio je Tim Matlin, stručnjak za Titanic.

Otegotan problem je i tlak na tako velikim dubinama. Na 4 kilometra on je čak 380 puta veći od onoga iznad razine mora.

OceanGate Expeditions počeo je prije dvije godine podvodne ture čiji je cilj bilo istraživanje olupine nekada najvećeg prekooceanskog broda. Karte za osmodnevno putovanje koje uključuje vožnju brodom do mjesta potonuća Titanica i zaron podmornice na dubinu od 3800 metara stoje 250.000 dolara.

Na svom prvom putovanju preko Atlantika 1912. u pokušaju da postigne do tada najveću brzinu, udario je u santu leda 650 kilometara južno od St. Johnsa u Newfounlendu i potonuo. Sa sobom je u smrt odveo 1517 ljudi. Otkako mu je 1985. otkrivena olupina, Titanic je predmet brojnih istraživanja.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije