15 C
Kotor

Slušaj online radio

Milatović: Edin i Luka svijetu pokazali da nas krase vrline hrabrosti, humanosti i solidarnosti

Edin Šehić

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odlikovao je medaljama za hrabrost kapetana duge plovidbe Edina Šehića iz Bara i humanistu Luku Vučkovića iz BudveEdin Šehić, kapetan duge plovidbe uspješno je 8. aprila 2022. godine koordinisao akcijom spašavanja 16 članova posade broda koji je tonuo u Gvinejskom zalivu, 300 nautičkih milja udaljenosti od najbliže obale.

Predsjednik Crne Gore je ocijenio, da Edinova hrabrost podsjeća na snagu ljudske dobrote i spremnosti da se pomogne drugima u najtežim trenucima.

“Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da taj čin dolazi od čovjeka koji je iz Crne Gore, čime smo svijetu još jednom pokazali da naš narod krase vrline hrabrosti, humanosti i solidarnosti”, kazao je predsjednik Milatović.

Luka Vučković

Uručujući odlikovanje humanisti Luki Vučkoviću, koji je 20. oktobra 2023. godine rizikujući sopstveni život, spasio muškarca iz uzburkanog mora nadomak Budve, predsjednik Milatović je istakao, da ljudi poput Luke i djela koja čini daju nadu u bolje sjutra, te da čovjek nije ono što radi, piše ili govori, nego način na koji živi život.

“Ova dva velika čovjeka, svojom žrtvom su učinili da svi u Crnoj Gori budemo ponosni kao pojedinci, društvo i država jer njihova plemenitost, humanost i solidarnost koju su djelom pokazali, predstavljaju primjer koji bi svi trebali da slijedimo, gradeći bolju budućnost za našu djecu”, rekao je predsjednik Milatović.

Medalja za hrabrost kojom su odlikavni Edin Šehić i Luka Vučković, dodjeljuje se za djelo lične hrabrosti u bezbjednosti građana i države, izvan i iznad zahtjeva dužnosti.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije