14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Milena Jurišević iz Kotora prva pobjednica gastro-predtakmičenja „Cupi’s Spoon“

Najesen putuje na takmičenje u Zagreb, a potom će u Vatikanu predstaviti zastavu Crne Gore



Učenica prvog razreda Srednje škole za kuvare Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru, osamnaestogodišnja Milena Jurišević nacionalna je pobjednica Crne Gore na prvom međunarodnom gastro takmičenju lica sa invaliditetom „Cupi’s Spoon“, koje je u saradnji sa “Caritas”-om Kotorske biskupije organizovala Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju iz Zagreba.  Pored Milene, u takmičenju održanom ispred Samostanskog kompleksa Sv. Nikole na Prčanju, učestvovali su i njeni školski drugovi Viktor Luković (15) i  Ivan Šćekić (16), uz mentore, profesore Iliju Miroševića i Željka Vukasovića. Milena je spremila paštu pomodoro, Viktor – njoke sa četiri vrste sira, a Ivan – rižoto sa piletinom i paštom. Kao podrška ovim talentovanim mladim ljudima, predstavili su se i dvojica korisnika  Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, sa Odjeljenja za liječenje bolesti zavisnosti, koji su sve prisutne poslužili lijepo aranžiranim i ukusnim projicama. Pratili su ih radni terapeuti Jelena Kljajević i Stevan Simović.

U lijepom raspoloženju, uz motivirajući muzički štiming, a prije svega uz izvanredne voditelje, bračni tandem Vedrana i Silviju Habel, koji su nosioci licence ovog takmičenja, učesnici su uživali spremajući svoja jela na malom „stejdžu“, prilagođenom potrebama OSI. Pozdravio ih je Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, koji je, usput i asistirao Viktoru u serviranju jela. O najboljem kuvaru odlučivao je žiri u sastavu: Damir Moškov, Marija Branković i Željko Pasković.

Učesnici takmičenja Cupi’s Spoon

– Proglasili smo Milenu Jurišević nacionalnom pobjednicom Crne Gore, jedva čekamo da u listopadu (oktobru) dođe u Hrvatsku, da se pridruži natjecanju sa ostalim kandidatima iz cijele Evrope. Milena ima priliku doći u Zagreb na osam dana, profesionalni mentor vodit će je kroz polufinalno i finalno natjecanje do proglašenja internacionalnog pobjednika i na kraju Milena sa svim ostalim kandidatima i pratiteljima putuje u Vatikan gdje će predstaviti zastavu Crne Gore na općoj audijenciji kod Svetog oca, kazala je Silvija za Boka News. Ona i Verdan su jako sretni i zadovoljni kako je proteklo Međunarodno gastro natjecanje lica sa invaliditetom „Cupi’s Spoon“.

– Neko će reći mali je odaziv kandidata – mi bismo došli i za jednu osobu ovdje, jer kada si zamislite da se radi o vašem djetetu ili o članu obitelji, sigurno bi bili zadovoljni da mu pokažemo toliku pažnju i poštovanje da može doći, predstaviti svoje vještine i sposobnosti kroz veselo druženje, kroz kuhanje ili mućkanje koktela i napitaka, kroz umjetnost gastronomije, kaže Silvija, dok prof. Željko Vukasović, organizator praktične nastave u Resursnom centru ističe da je lijepo da djeca osjete ovu atmosferu, izlaze iz okvira, šablona, da vide kako bi to trebalo da izgleda, da im se pruži prilika da se uključe. Osnova svega je, kaže, školsko takmičenje, na osnovu postignutih rezultata dobiju se profili učenika, koji se dalje edukuju i podstiču na sticanje većih znanja, a onda odlaze na državno prvenstvo, pa međunarodna takmičenja. No, nemaju sva djeca iste mogućnosti i prilike za predstavljanje, a „Cupi’s Spoon“ im pruža upravo to- priliku.

-Mnogo je važno da se ova djeca istaknu, da ih ne zapostavljamo, da lakše nađu posao i da imaju jednake osnove kao i svi mi. Ovo je za njih veliko i lijepo iskustvo, s obzirom da na takmičenja uglavnom idu djeca bez smetnji u razvoju, a ovo je za nas prvo takmičenje za djecu sa invaliditetom. Kod svakoga ovog djeteta se kriju neotkriveni talenti, mnogo se više trude i cijene svaku podršku. Njima se najviše i posvećujemo, trudimo se svakodnevno da ih učimo kuvanju, počinjemo osnovno- prvo omlet, kajgana, jaja „na oko“ itd, zatim pravimo pašte, rižota, raznovrsna mesa, supe, umake itd. Oni vole da rade sa nama, sviđa im se da kuvaju, svakodnevno uče i teoriju i praksu, ksaže prof. Mirošević za Boka News i dodaje da su imali samo pola dana da se pripreme, nakon što ih je o takmičenju prekjuče obavijestio direktor Neđeljko Moškov.

Profesor kuvanja Ilija Mirošević ima ukupno 43 učenika od prvog do četvrtog razreda Srednje škole u RC, gdje su većina od njih bez smetnji u razvoju, ali ima i onih sa smetnjama u sluhu i govoru i sa autizmom, među kojima su i ovo troje koji su učestvovali u takmičenju.

Moguća saradnja uz dobijanje licence za Crnu Goru

Silvija Habel ističe da su se učenici Resursnog centra pokazali veoma dobro, te da su jako zadovoljni kvalitetom i kreativnošću jela koja su predstavili, a drago im je što su upoznali i njihove profesore.

Učesnici takmičenja Cupi’s Spoon – Milena Jurišević

-Otvara se tu i neka prilika za poslovnu suradnju između Hrvatske i Crne Gore, gdje bismo mi kao nositelji Licence međunarodnog gastro-natjecanja Cupi Spoon, potpisali partnerski ugovor sa jednom organizacijom koja se bavi osobama sa invaliditetom da samostalno može organizirati natjecanje na nacionalnoj razini, uz pomoć našeg plana i raspisanog programa, jer imamo 15 godina iskustva u radu sa osobama sa invaliditetom svih vrsta kroz gastronomiju. Nadam se da će ovo biti predivna inicijativa koja će se zasigurno nastaviti, istakla je Silvija.

Kroz 15 godina predanog rada u osposobljavanju OSI djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske brige, s raznoraznim poteškoćama u razvoju i onih u nepovoljnom položaju, sa ponosom ističu da korisnici ciljane grupe koji su u njihovom udruženju prošli  trening -edukaciju od najmanje šest mjeseci pa nadalje, zavisno od njihovih sposobnosti i nikada prije nisu imali priliku da rade, danas ih je 90 posto zaposleno.

-Prilagodili smo inovativnu metodologiju njihovog poučavanja-  pomoću EU fondova osmislili smo i dali izraditi inovativnu tehnologiju za njihovo poučavanje, svaki poslodavac koji je imalo socijalno osviješten znati će prepoznati sposobnosti OSI, znati će iskoristiti državne poticaje, jednako tako i poticaje za prilagodbu radnog mjesta, i prižiti će priliku osobi sa invaliditetom. Među njima se krije jako puno potencijala za zapošljavanje u ugostiteljsko-turističkom sektoru. Ono što oni od nas traže je samo prilika, ističe Silvija.

Smatra da je neophodna dorada zakona, da sve dolazi iz državnog sistema, te da ne možemo okriviti poslodavce, niti ikoga drugog, već je potrebno da se radi sistemski, od vrtića i osnovnog obrazovanja. Važna je edukacija kadrova, teta u vrtićima, profesora u školama, primjenom edukacije kroz ptraktičan rad da oni lično upoznaju sposobnosti djeteta  sa bilo kakvim teškoćama. Kroz seminare i predavanja, kaže Silvija, teško da se mogu usvojiti znanja ove vrste, a Habelovi se zalažu za praktičan rad.

Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju iz Zagreba koja se bavi osposobljavanjem na nacionalnom nivou u Hrvatskoj, otvorena je da razvije poslovnu saradnju i ovdje u Crnoj Gori.

Ivan, Milena i Viktor sa mentorima i ambasadorom Grubišićem

-Rado bismo prenijeli svoje znanje, jer osim što educiramo OSI, naša Udruga otvorila je socijalno poduzeće koje se bavi edukacijom gospodarstvenika i njihovih zaposlenika o pravilnom pristupu, komunikaciji i radu sa OSI. Kod nas je sve javno, otvotreno, svi mogu to vidjeti, sudjelovati. Koristimo inovativnu metodologiju podučavanja- vizuelno-taktilnu metodu, uz pravilan pristup slijepima i slabovidnima, imamo jako puno razvijenih materijala za edukaciju, jer smatramo da je edukacija ključ svačijeg uspjeha, pa tako i onih najosjetljivijih, zaključila je Habel.

Zaposlenje u skladu sa sposobnostima

-Turizam je najjača rastuća grana kako u Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori, nisu svi oni sposobni biti kuhari, konobari i slastičari, ali nije to i sve što se nudi u ugostiteljstvu i turizmu, svako od njih je sposoban za nešto. Da li čistiti radni okoliš, da li raditi u kampu, podizati rampu automobilima da se uparkiraju, da li raditi kao konsijerž na ulazu nekog hotela, upućivati goste- ako je simpatičan/na i dobar govornik/ca, može raditi na ulazu u hotelu, upućivati goste gdje je garderoba, gdje je restoran, gdje je ko i kad, može pomagati nositi kofere…ima tu jako veliki raspon mogućnosti za njihovo zapošljavanje. Nažalost, predrasuda je još uvijek puno, kako kod nas, tako i svugdje, skreće nam pažnju Habelova.

/M.D.P./

Najčitanije