20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Hobotnica iz pećnice

Hobotnica iz pećnice

Svaka čast ribi na gradele, crnom rižotu i škampima na buzaru, ali jedno od najdražih morskih specijaliteta mnogima je hobotnica ispod peke (sača). Priprema obožavane hobe, međutim, često je predmet rasprava jer svatko će tvrditi da je baš njegov način pripreme najbolji.

E, ali ‘ko će dat‘ peku? Pa ni ne treba vam. Imate pećnicu? Sasvim dovoljno! A hobotnica može biti iz “leda”. Zapravo, to je čak i poželjno.

Hobotnica iz pećnice

Sastojci:

1 hobotnica
10-ak cherry rajčica
4 krompira
3 režnja češnjaka
1 luk
šaka maslina bez koštice
100 ml maslinovog ulja
100 ml bijelog vina
grančica ružmarina
sol, papar

Priprema:

Hobotnicu odledite u hladnjaku pa je uhvatite za glavu i tri puta kratko uronite u proključalu vodu. Kad joj se krakovi zakovrčaju, ubacite je u vodu i prokuhajte 20-ak minuta. Procijedite je i malo ohladite, a dio vode sačuvajte.

Narežite luk i krompire, pa polovicu poslažite u nauljenu posudu u kojoj ćete peći hobotnicu. Ubacite i češnjak. Hobotnicu posolite i stavite na krumpire kracima prema gore pa je pokrijte drugom polovicom krumpira i cherry rajčicama koje po želji možete prerezati i maslinama. Posolite i prelijte s malo ulja te zalijte vinom i s otprilike 100 ml vode u kojoj se kuhala. Dodajte ružmarin i malo papra.

Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni najmanje četrdeset i pet minuta i pecite poklopljeno, a u zadnjih četvrt sata otkrijte i podignite temperaturu na 200 stepeni, okrećući s vremena na vrijeme hobotnicu i krumpir.

Hobotnica je gotova kad joj se pipci lako odljepljuju s krakova. Na kraju pečenja izvadite posudu iz pećnice i ostavite da odstoji par minuta prije posluživanja.

Najčitanije