14 C
Kotor

Slušaj online radio

Milionito vozilo prošlo Pelješkim mostom

Pelješki most – foto Boka News

Pelješkim mostom u gotovo četiri mjeseca od otvaranja prošlo je milion vozila, što je u prosjeku više od 250 hiljada mjesečno. Prema podacima Hrvatskih cesta, najviše vozila, oko 460 hiljada, mostom je prošlo u najprometnijem turističkom mjesecu – avgustu.

U 12.52 sati Pelješkim mostom prošlo je milionto vozilo. Tko je sretni putnik – nije poznato jer, kažu iz Hrvatskih cesta, nisu željeli zbog toga zaustavljati promet.

– Želimo time pokazati da taj projekt, kad govorimo o prometnoj funkciji, zadovoljava, ispunjava one nekakve kriterije koji su bili prije navedeni u ”feasibility” studiji, čak i više od toga, ističe Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Dnevno u prosjeku mostom prođe gotovo osam i pol hiljda vozila, a baš danas zabilježen je okrugli broj.

Most koji je spojio Hrvatsku ispunio je sva očekivanja, a danas je položio još jedan važan test. Otkako je Pelješki most otvoren, na ovom dijelu Hrvatske zapuhalo je prvo jače jugo, no bez obzira na takvo vrijeme promet mostom teče bez ikakvih poteškoća.

– Zbog nekih meteoroloških prilika, prije svega vjetra, neće biti zatvaranja prema svim našim izračunima, s obzirom na to da smo izgradili kvalitetan sustav zaštite od vjetra, objašnjava Škorić.

Svakim danom sve se više primjećuje i njegov utjecaj na gospodarstvo. Stanovnicima Pelješca mnogo je toga sada dostupno.

– Sad stvarno možemo reći da smo jedna županija, a ne više Dubrovačko-neretvanska na papiru, a uvijek je bio Dubrovnik na jednu, Metković na drugu stranu. Sad su nam Opuzen, Metković, ta Neretva, bliži. Srodni smo s poljoprivredom, znači po sve potrepštine, po sve šta možemo idemo preko mosta za pola sata, kaže Ante Grgurević, Drače.

Na odmorištima se uvijek nađe prolaznik, čak i po lošem vremenu.

– Baš je ovaj posebno nekako, stvarno je posebno. Jugo ne smeta. Što je, tu je, Bože dragi, bilo bi bolje da je sunce, ali eto, rekao je Nenad Alfirev, Vodice.

Više prednosti tek se očekuje. Dovršetkom četvrte dionice pristupnih cesta sljedeće godine zaokružit će se cijeli projekt.

Izvor:HRT

Najčitanije