16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Mine koje ugrožavaju brodove u Crnom moru mogle bi otplutati do Sredozemnog mora

Ruska mornarica ulazi u Crno more- Foto: Ilustracija / Shutterstock

Četiri sedmice nakon početka ruske invazije u Ukrajini, Grčko ministarstvo pomorstva i bugarska vlada upozorili su na prisustvo eksplozivnih mina koje plutaju u Crnom moru te tamo ugrožavaju brodove i čitav pomorski promet.

Integrirani centar za potragu i spašavanje zajedno s grčkim Ministarstvom brodarstva i pomorstva obavijestio je Sindikat grčkih brodovlasnika o tome da su brojne morske mine u blizini luka Odessa, Ochakiv i Yuzhni nevezane i plutaju na moru. Prema pisanju medija, grčki pomorski diplomat u Novorosiysku u Rusiji dobio je ovu informaciju od regionalne lučke uprave Sochija.

Kako je Bugarska vlada objavila u saopštenju, eksplozivne naprave odnesene su olujom te plutaju Crnim morem i predstavljaju prijetnju svim brodovima.

Stručnjaci Vojno-pomorske akademije u Varni obavještavaju kako bi mine mogle doći do bugarskih teritorijalnih voda za desetak dana. Dok se sa sigurnošću ne može potvrditi hoće li mine doseći Bospor, Egejsko more i Sredozemlje, Grčka je izdala upozorenje plovilima pod svojom zastavom da promijene rutu kako bi izbjegli rizik.

Čije su mine?

Ruska Crnomorska flota prva je u petak izdala upozorenje o opasnosti od eksplozivnih mina u Crnom moru. U subotu je Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) u priopćenju za medije također obavijestila o minama koje je, prema njihovim navodima, Ukrajinska mornarica postavila na lukama Crnog mora. Prema njihovim informacijama, oko 420 zastarjelih tipova sidrenih mina postavljeno je u blizini luka Odessa, Ochakiva i Yuzhni, no nakon što je olujno nevrijeme pokidalo užad kojima su mine povezane mine za sidra, one su otplutale prema zapadu.

“Imajući u vidu činjenicu da su površinske struje prema jugu tipične za područja ovih ukrajinskih luka, nije isključeno da mine mogu otplutati prema Bosporu i dalje prema Sredozemnom moru”, ističe se u priopćenju.

S druge strane, Ukrajinci tvrde da je Ruska Crnomorska flota postavila mine duž komercijalnih pomorskih puteva od Bospora do Odesse što se prekriva pričom o ukrajinskim minama.

– Prava opasnost na moru: Rusija je minirala preporučene rute od Bospora do Odesse i rekla da su to ukrajinske mine. Još jedna opasna dezinformacija od strane neprijatelja – navodi Andrii Klymenko, glavni urednik BlackSeaNewsa.

Prema Klymenkovom mišljenju, ovo upozorenje ima za cilj sprječavanje komercijalnog pomorskog prometa u Crnom moru. Napomenuo je i kako je načelno nemoguće izbrojati broj mina koje plutaju u olujnom moru jer to mogu učiniti samo oni koji su ih postavili.

Otkako je pokrenula svoju invaziju 24. veljače, Rusija učinkovito blokira ukrajinski pristup Crnom moru.

Obavijest za sve brodovlasnike i kapetane ističe kako je potrebno poduzeti posebne mjere opreza pri plovidbi u jugozapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Crnog mora zbog mogućnosti nailaska na plutajuće mine.

Najčitanije